Άλμα στις τιμές των καυσίμων – Πάνω από 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης, στο 1,9 το ντίζελ κίνησης

 Άλμα στις τιμές των καυσίμων – Πάνω από 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης, στο 1,9 το ντίζελ κίνησης

Νέο άλμα στις λιανικές τιμές των καυσίμων με κάποιες εκτιμήσεις για την Αττική να ανεβάζουν την τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη στην περιοχή των 2,1 έως 2,15 ευρώ το λίτρο. Ήδη σε πολλά περιφερειακά πρατήρια η αύξηση είναι ορατή στους καταναλωτές.

Σημαντική άνοδος προβλέπεται και για το diesel κίνησης να πλησιάζει εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγες ημέρες πριν σε κάποιες περιπτώσεις είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Η εξέλιξη αυτή μόνο ευχάριστη δεν είναι για τους πολίτες που επιστρέφουν σιγά σιγά στα μεγάλα αστικά κέντρα και μαζί με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση των καυσίμων.

Η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές πλησίασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα. Και τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί για τις τιμές των καυσίμων, αφού την λιανική τιμή εκτός από το Brent την επηρεάζει και το ευρώ που συνεχίζει να διολισθαίνει. Η άνοδος από τα χαμηλά που κατέγραψε το Brent είναι περίπου 11%.

Χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρέμεινε κάτω από το 1 προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 0,9967. Πριν από μία περίπου εβδομάδα ήταν στο 1,0083, παρατηρείται δηλαδή πτώση περίπου 1,15%.

  • Με λίγα λόγια αθροιστικά η επιβάρυνση των λιανικών τιμών του πετρελαίου είναι κοντά στο 12% σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Και αν κανείς υπολογίσει ότι η μισή επιβάρυνση (φόροι) είναι σταθερή τότε θα πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση στις λιανικές τιμές των καυσίμων, κοντά στα 10 λεπτά το λίτρο τις επόμενες ημέρες.

Στο μέτωπο του φυσικού αέριο το ράλι δεν λέει να κοπάσει. Χθες ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε τα 302 ευρώ. Τελικά έκλεισε οριακά πάνω από τα 290 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χθες σημείωσε σημαντική πτώση υποχωρώντας κάτω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να διατηρείται για μεγάλο διάστημα, ειδικά μάλιστα αν η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίσει να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα