Υποκλοπές: Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων – Στη Βουλή η υπόθεση – Εξεταστική ζητά το ΠΑΣΟΚ – Δική της πρόταση εξετάζει η κυβέρνηση

 Υποκλοπές: Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων – Στη Βουλή η υπόθεση – Εξεταστική ζητά το ΠΑΣΟΚ – Δική της πρόταση εξετάζει η κυβέρνηση

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα καθώς ξαναρχίζουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με το μείζον θέμα των υποκλοπών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την υπόθεση Predator.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα θα “κλειδώσουν” οι ημερομηνίες της προ ημερησίας, αλλά και της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο Μαξίμου αναμένουν να δουν κατά πόσον θα υπάρξει σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εάν η Κουμουνδούρου σπεύσει να στηρίξει την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για εξεταστική. Αναλόγως, η ΝΔ θα εξετάσει εάν θα καταθέσει τη δική της πρόταση.

  • Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει εξεταστική επιτροπή σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από το 2012, η οποία μάλιστα να αφορά γενικότερα στη λειτουργια της ΕΥΠ και να μην περιοριστεί στην παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί προσπάθεια συμψηφισμού, καθώς η έρευνα δεν θα περιοριστεί πχ στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι το ζήτημα της λειτουργίας της ΕΥΠ είναι θεσμικό και ευρύτερο από την πολιτική ενός κόμματος και μίας κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρα συμψηφισμού, καθώς άλλωστε τίθεται το ερώτημα γιατί εάν υπάρχει θεσμικό ζήτημα, δεν διερεύνησε η κυβέρνηση τη δράση της ΕΥΠ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019. Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα θέλει η εξεταστική να αφορά την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη συγκεκριμένα.

Το Μαξίμου πάντως θέλει να “ρίξει γέφυρες” προς το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ η σύγκρουση θα είναι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης εξάλλου δε μετέχει εκ των πραγμάτων στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη ή Παρασκευή και η οποία θα εξελιχθεί μετά βεβαιότητας σε κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη- Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όμως έχει ζητήσει να κληθεί και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά Άρθρα