Συνεχίζονται οι αμερικανικές επισκέψεις στην Ταϊβάν – Στο νησί μετέβη ο κυβερνήτης της Ιντιάνα

 Συνεχίζονται οι αμερικανικές επισκέψεις στην Ταϊβάν – Στο νησί μετέβη ο κυβερνήτης της Ιντιάνα

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έφτασε σήμερα στην Ταϊπέι, αποτελώντας τον τελευταίο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την Ταϊβάν και αψηφώντας τις πιέσεις της Κίνας να μην γίνονται τέτοια ταξίδια.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ταϊπέι, διεξάγει πολεμικά παιχνίδια και ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν από τότε που η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ταϊπέι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα μια δεύτερη ομάδα Αμερικανών βουλευτών επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

Ο κυβερνήτης Eric Holcomb έγραψε στο Twitter ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα, ενώ το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την πρόεδρο Tsai Ing-wen το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

“Είμαι ενθουσιασμένος που θα περάσω αυτή την εβδομάδα χτίζοντας νέες σχέσεις, ενισχύοντας τις μακροχρόνιες και ενισχύοντας τις βασικές τομεακές συνεργασίες με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα”, έγραψε στο Twitter ο Holcomb.

Χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα ως “ταξίδι οικονομικής ανάπτυξης”, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος κυβερνήτης των ΗΠΑ που έρχεται στην Ταϊβάν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από δύο και πλέον χρόνια.

“Η αντιπροσωπεία μας θα περάσει αυτή την εβδομάδα συναντώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα για να ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές, ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις της Ιντιάνα με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα”, έγραψε ο Χόλκομπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Κίνα για την άφιξή του.

Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και ότι το θεωρεί εσωτερικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί, δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει και ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας συνεχίζονται γύρω από την Ταϊβάν, αν και σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι αμέσως μετά το ταξίδι της Πελόζι.

Σχετικά Άρθρα