ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές – Πρόωρες κάλπες, προοδευτικό μέτωπο… ρυθμιστικός ρόλος

 ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές – Πρόωρες κάλπες, προοδευτικό μέτωπο… ρυθμιστικός ρόλος

Οι υποκλοπές «θωρακίζουν» το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι η αίσθηση που εκπέμπουν στους συνομιλητές τους στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη υπό την «εποπτεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη λύνει τα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη εν μέσω έντασης των εκλογικών αλλά και μετεκλογικών σεναρίων. Οι παραιτήσεις δυο κυβερνητικών παραγόντων και εμβληματικών επιλογών του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τη στοχοποίηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος λειτουργούν ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από τη Χαρίλαου Τρικούπη εμφανίζονται τώρα ως οι επισπεύδοντες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη να εκτιμούν ότι μετά και την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάει μακριά μέσα σε ένα τοξικό και άκρως επιβαρυντικό κλίμα για τον ίδιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται μετά από μια περίοδο δημοσκοπικής καθήλωσης να ανακτά το χαμένο έδαφος και το ρόλο του ρυθμιστή της πολιτικής σταθερότητας στο μετεκλογικό σκηνικό.

Στενός συνεργάτης του σημείωνε ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρο το όχι Τσίπρας, όχι Μητσοτάκης» για να αναδείξει ότι ενώ είχε κλείσει οριστικά για το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα τώρα μετά τις αποκαλύψεις κλείνει οριστικά και κάθε συζήτηση περί συνεργασίας Μητσοτάκη Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται τώρα θωρακισμένος απέναντι στις πιέσεις που θα εντείνονταν όσο θα πλησίαζε η ώρα των εκλογών πάνω στο επίμαχο ζήτημα του με ποιόν θα πάει. Και ενώ όλοι εκτιμούν ότι πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για συγκρότηση του λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης όπως την εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη επιμένουν να προειδοποιούν ότι «όλοι μας έχουν ψυχολογήσει λάθος».

«Θέλει το Μαξίμου»

Ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης προσεκτικά και μέσω συνεργατών του ανοίγει ακόμη περισσότερο τα χαρτιά του με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να μιλά ανοιχτά για τον πρωθυπουργοποιήσιμο Νίκο Ανδρουλάκη και ότι όσο μένουν αναπάντητα ερωτήματα ο στόχος του Μαξίμου ήταν από την αρχή το ΠΑΣΟΚ.

  • «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας υποψήφιος πρωθυπουργός. Γι’ αυτό, ο λόγος της παρακολούθησής του θα πρέπει να ειπωθεί δημόσια. Αφού το τρίτο κόμμα παίρνει εντολή για να κάνει πράξη το πρόγραμμά του, δεν γίνεται να μένουν σκιές γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού του» δήλωσε στο real fm.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο δημοσίως και αποκαλύπτει την στρατηγική εκλογών του κ. Ανδρουλάκη για ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τον ίδιο παραμερίζοντας τα σενάρια που διακινούνταν μέχρι τώρα για τεχνοκρατική λύση σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ καθ’ ερμηνεία και της δήλωσής του ότι «Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν θα δουν πρωθυπουργική καρέκλα από εμάς».

Στάση αναμονής στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την Κουμουνδούρου επιλέγουν να μην σχολιάζουν όσα λέγονται ή συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα για την κυβέρνηση επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά βεβαρυμμένο χωρίς αυτό να σημαίνει για αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πάει στις κάλπες μέσα σε ένα τόσο επιβαρυμμένο κλίμα για τον ίδιο και με το κόμμα του να υφίσταται εσωτερικούς κλυδωνισμούς.

  • Χαρακτηριστικό της αποδρομής σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου η πλήρης διαστρέβλωση του νοήματος των όσων είπε ο η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για άλματα λογικής από το γραφείο Τύπου της ΝΔ όταν η κα Μέτσολα είναι σαφής και πέρα κάθε αμφιβολίας προαναγγέλλει ακόμη και συζήτηση στο Στρασβούργο για το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα και το ρόλο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ήταν όμως το δεύτερο ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε ένα μόλις 24ωρο μετά το πεντάλεπτο αποκαλυπτικό και αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και το λογισμικό Predator.

Στην Κουμουνδούρου τηρούν στάση αναμονής και μετρούν αντίστροφα για τη συζήτηση στην ολομέλεια κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί όπως σημειώνεται απολογούμενος για το αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει το κακόβουλο λογισμικό υψηλής τεχνολογίας και για το πόσοι ακόμη πολιτικοί παρακολουθήθηκαν από την υπηρεσία πληροφορίων.

Ειδοποιός διαφορά

Κι αν από την Κουμουνδούρου ποντάρουν πολλά στη συζήτηση στην ολομέλεια μεταξύ πολίτικών αρχηγών, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να διαφροποιηθούν από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα υποβαθμίζοντας τη σύγκρουση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αναδεικνύοντας αντίστοιχα την άμεση σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας κατά την οποία θα κληθούν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλο.

Και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων ωστόσο όπως παρατηρούν εκατέρωθεν, περιθώρια για περισσότερες καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχουν καθώς πλέον το παραμικρό φάλτσο ή η παραμικρή κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης θα γεννά μόνο νέα ερωτήματα και θα ρίχνει σκιές στην σκοτεινή αυτή υπόθεση που χαρακτηρίστηκε και ως το ελληνικό Watergate.  


Σχετικά Άρθρα