Υποκλοπές: Θέση πολιτικής μάχης ενόψει νέων εξελίξεων – Προβληματισμός στην ΚΟ της ΝΔ, επίθεση της αντιπολίτευσης με θεσμικές προτάσεις για την ΕΥΠ

 Υποκλοπές: Θέση πολιτικής μάχης ενόψει νέων εξελίξεων – Προβληματισμός στην ΚΟ της ΝΔ, επίθεση της αντιπολίτευσης με θεσμικές προτάσεις για την ΕΥΠ

Και ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που έπεσε θύμα των «νόμιμων» –κατά το Μαξίμου– υποκλοπών, την ίδια ώρα στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί αναταραχή. Οι αντιδράσεις και η ανησυχία των βουλευτών, αν και ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

Καταρχάς θεωρούν ότι το ζήτημα αμαυρώνει την πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης ενώ απ’ την άλλη πλευρά πολλοί υπουργοί αναρωτιούνται αν έχουν μπει και οι ίδιοι στο στόχαστρο της παρακολούθησης. Τέλος υπάρχει προβληματισμός για το ζήτημα αν γνώριζε ή όχι ο πρωθυπουργός για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με τους περισσότερους να συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

  • Προς το παρόν το αφήγημα της εθνικής δράσης της ΕΥΠ που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο “διάγγελμά” του δείχνει να έχει απήχηση στο εσωτερικό της ΝΔ, αν όλοι ομονοούν ότι υπάρχει φθορά που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διατάσεις.

Πάντως το ζήτημα των υποκλοπών εντείνει την πίεση από την αντιπολίτευση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στις 22 Αυγούστου κατά την έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από αίτημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση βρίσκονται υπό πίεση καθώς αφενός στο εσωτερικό, παρά τη σταθερή στήριξη των φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης υπάρχει υποβόσκων πρόβλημα στη ΚΟ της ΝΔ, ενώ στο εξωτερικό η εμπλοκή ξένων χωρών έχει εκθέσει τη χώρα.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται δημοσιεύματα με πληροφορίες για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών, για το Predator που πιθανότατα «δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε», για την ΕΥΠ και μικρό αριθμό προσώπων που φέρεται να έκαναν χρήση του λογισμικού έναντι αντιτίμου αλλά και για σύνδεση της Υπηρεσίας με τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν.

  • Η «Καθημερινή» δημοσίευσε πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον 7-8 πολιτικών από την ΕΥΠ μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, οι οποίες για να διαπιστωθούν θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας.

Επίσης, το news247 αναφερόμενο στη σύνδεση της ΕΥΠ με τον Ταλ Ντίλιαν, αποκάλυψε πως η ιταλική εταιρεία RCS, επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό  ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που εμπορεύεται το Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τις κυβερνητικές παραδοχές περί παρακολουθήσεων όσο και από την δημοσιογραφική έρευνα όπως οι αποκαλύψεις τις Καθημερινή και του News 24/7. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα ερωτήματα που αφορούν τυχόν αγορά η μίσθωση του Predator από την υπηρεσία πληροφοριών, ακόμη και με την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιμείνει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται πίσω από το όλο ζήτημα.

Παράλληλα το think tank το οποίο ήδη εδώ και έναν περίπου χρόνο πλαισιώνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει την διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου θεσμικής πρότασης με στόχο την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών επισήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την κυβερνητική αντι-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστά δομικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής τακτικής του στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί στην καταγγελία και την ανάγκη διερεύνησης των πεπραγμένων αλλά θα αντιπαραθέσει μια δέσμη συγκεκριμένων κι εφαρμόσιμων μέτρων. Πρώτες αναφορές στο σχέδιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν σε εκδήλωση με θέμα την Δημοκρατία που πρόκειται να διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του Σεπτεμβρίου καθώς και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε μέσα του ίδιου μήνα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα διέπονται από το τρίπτυχο «Διαφάνεια, Δημοκρατία, Λογοδοσία» και αναρωτιούνται ρητορικά ποια από αυτά τα στοιχείο δείχνουν αρνητικές προθέσεις.

Σχετικά Άρθρα