Η πολωνική κυβέρνηση προσφέρει 1 εκατ. ζλότι για να ανακαλύψει γιατί πεθαίνουν τα ψάρια στον ποταμό Όντερ

 Η πολωνική κυβέρνηση προσφέρει 1 εκατ. ζλότι για να ανακαλύψει γιατί πεθαίνουν τα ψάρια στον ποταμό Όντερ

Αξιωματούχοι στην Πολωνία και τη Γερμανία αναζητούν την αιτία της μαζικής θανάτωσης ψαριών κατά μήκος του ποταμού Όντερ, που διέρχεται μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν εμφανιστεί κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων του ποταμού από τα τέλη του περασμένου μήα. Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της Πολωνίας εδώ και χρόνια.

Θεωρείται ότι το νερό μολύνθηκε από τοξική ουσία, αν και η ακριβής χημική ουσία παραμένει άγνωστη παρά τις εξετάσεις που υποβλήθηκαν στα δείγματα. Αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για υψηλά επίπεδα υδραργύρου, κάτι που διέψευσε η υπουργός Κλίματος Αννα Μόσκβα, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές και πολωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής μόνο υψηλό επίπεδο αλατότητας. Περισσότερες τοξικολογικές εξετάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς προηγούμενες δοκιμές έδειξαν κάποια ίχνη μεσιτιλένης.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε ότι μια άγνωστη τοξική ουσία έχει μολύνει τον ποταμό Όντερ, με την πολωνική κυβέρνηση να πρόσφερε μια ανταμοιβή στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιος είναι υπεύθυνος για τη ρύπανση της δεύτερης μεγαλύτερης υδάτινης οδού της χώρας.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε το Σάββατο ότι έμαθε «πολύ αργά» για το περιστατικό και απέλυσε δύο ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων. Η κυβέρνηση προσφέρει 1 εκατομμύριο ζλότι για πληροφορίες σχετικά με τους υπεύθυνους.

«Θέλουμε να βρούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ανθρώπους που προκάλεσαν αυτό το οικολογικό έγκλημα τεράστιας κλίμακας και να τους τιμωρήσουμε αυστηρά», είπε μετά από συνάντηση με μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων στη πόλη Γκόρζουφ Βιελακοπόλσκι.

Να σημειωθεί ότι τόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και η Γερμανία κατηγορούν την Πολωνία για την αργή αντίδρασή της στο περιστατικό, καθώς οι ψαράδες είχαν παρατηρήσει τη μόλυνση από τα τέλη Ιουλίου. Επίσης, η μόλυνση δεν θεωρείται ατύχημα, με τον Μοραβιέτσκι να κάνει λόγο για πιθανή σκόπιμη διαρροή. 

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι ουσίες θα μπορούσαν να «δηλητιρίαζαν» τον Όντερ για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας «πολυ-αιτιώδεις σχέσεις» με τη στάθμη του νερού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Σχετικά Άρθρα