Πλεύρης στο libre για πανδημία: Αλλαγές για υποχρεωτικότητα, πιστοποιητικά, πρόστιμα – Τι λέει για τον προσωπικό γιατρό

 Πλεύρης στο libre για πανδημία: Αλλαγές για υποχρεωτικότητα, πιστοποιητικά, πρόστιμα – Τι λέει για τον προσωπικό γιατρό

Τις αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία του κοροναϊού ενόψει του Σεπτεμβρίου, εξηγεί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο libre. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν».

Επίσης τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας δεν επιθυμεί να μπει «στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων».

Ο υπουργός Υγείας μιλά επίσης για τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και περιγράφει τα νέα προληπτικά προγράμματα για τις γυναίκες. Όσο για τις εκλογές, παραπέμπει στα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο 

Κύριε υπουργέ, η πανδημία ενόψει του φθινοπώρου πρέπει να μας ανησυχεί; Γιατί, όπως στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να καταργηθούν τα μνημόνια «με ένα νόμο και ένα άρθρο», φαίνεται πως κάπως έτσι προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε και εσείς το θέμα, λόγω της προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης μέσω του τουρισμού.

Ο κορονοϊός όπως έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί με κύματα άλλοτε είναι πάρα πολύ επιθετικά, άλλοτε λιγότερο επιθετικά. Το τελευταίο κύμα  έβγαλε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες, δεν υπήρξε αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Περιμένουμε ότι από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει ενδεχομένως ένα νέο κύμα, όπως ακριβώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα η πανδημία. Η διαφορά που έχουμε συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο είναι ότι έχουμε μία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και φυσικά τα αντιιικά φάρμακα σε ευρεία χρήση. Μάλιστα αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται γύρω στις 500 αιτήσεις την ημέρα. Παράλληλα έχουμε πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οπότε γνωρίζουμε πια την αντιμετώπιση της νόσου.

  • Η αρχική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Και σήμερα που μιλάμε η μάσκα υπάρχει ως μέτρο αλλά σε συγκεκριμένους χώρους με συγχρωτισμό. Ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.

Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων. Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό.

Υπάρχει το θέμα του προσωπικού γιατρού, καθώς από την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν οι εγγραφές στην υπηρεσία. Πώς πάνε οι εγγραφές; Έχετε εικόνα; Κάποιον αριθμό έως τώρα εγγεγραμμένων να μας πείτε;

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3.000 ιδιώτες και δημοσίους γιατρούς  που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Γι’ αυτό το λόγο ανοίξαμε τις αιτήσεις και για τους πολίτες, εκτός από την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, όπου εκεί πέρα για να  ανοίξουν θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών.

Η λογική είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί του πολίτη ως προς την κινητικότητά του στο σύστημα, επειδή πολλές φορές ακούω και διαβάζω και στα social media ότι με το νέο θεσμό μπορεί να περιορίσουμε την κινητικότητα. Όχι, επιτρέπουμε οι πολίτες να πάνε σε όποιον γιατρό επιθυμούν, αλλά τους δίνουμε το δικαίωμα να έχουν έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος, τα ποσά τα οποία δίνουμε είναι ρεαλιστικά και υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα, ώστε οι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς που μπορούν να αναζητήσουν.

Πολλές φορές οι πολίτες δεν ξέρουν που να απευθυνθούν και πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα επείγοντα. Υπολογίζεται ότι το 60% των πολιτών που πηγαίνουν στα επείγοντα εάν είχαν έναν γιατρό να απευθυνθούν θα είχαν λύσει το πρόβλημα, άρα δίνουμε αυτή τη δυνατότητα.

Όλη η παροχή είναι δωρεάν και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους ασθενείς. Στόχος μας είναι η  πρόληψη που απουσιάζει από το σύστημά Υγείας.

Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο τι πρέπει να κάνει με τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Μήπως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση;

Οι πολίτες ήδη απευθύνονται στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει για τον προσωπικό γιατρό και η προσέλευση αναμένεται να αυξηθεί μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Για τις δύο περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023.

Είναι λογικό, την περίοδο του καλοκαιριού η συμμετοχή να είναι πιο περιορισμένη Θεωρούμε ότι μετά τις διακοπές θα υπάρξουν περισσότερες εγγραφές.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας.

Κύριε υπουργέ, ξεκινάει  το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, που θα φέρει το όνομα «Φώφη Γεννηματά», προς τιμήν της αποδημήσασας πολιτικού. Τι θα περιλαμβάνει και που μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες;

Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

  • Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος) και Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Συνεπώς το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στη συνέχεια μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Παράλληλα,  το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κατά του καρκίνου τραχήλου της  μήτρας με ωφελούμενες 2,5 εκ γυναίκες, το πρόγραμμα για τον καρκίνου του παχέως εντέρου με άνω των 2,5 εκ ωφελούμενους και το πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις με ωφελούμενους άνω των 2,5 εκ πολίτες.

Είχατε δηλώσει σχετικά με το πρόγραμμα ότι θα βρείτε μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής τους πολίτες, θα τους σταλεί μήνυμα και θα τους σταλεί και το παραπεμπτικό για να πάνε να κάνουν δωρεάν την εξέταση. Με ποιο «κριτήριο» θα αναζητηθούν οι πολίτες;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, που διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.

  • Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, έγκειται στο ότι εμείς θα  αναζητήσουμε τους πολίτες. Εστιάζουμε στην κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και παρέχουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού.

Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ενώ συνδέεται και με τον προσωπικό γιατρό.

Να περάσουμε και στα πολιτικά. Εκλογές τελικά θα γίνουν του χρόνου;

Αν ο χρόνος που δαπανούσε η δημόσια σφαίρα για την εκλογολογία, καταναλωνόταν σε πρακτικά ζητήματα τότε σίγουρα θα είχαν λυθεί πολλά από αυτά.  

Στην ουσία του θέματος, ό,τι ήταν να ειπωθεί για αυτό το ζήτημα, έχει ειπωθεί πολλές φορές και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα