Νέες αποκαλύψεις για Τραμπ: Κομμάτιαζε απόρρητα έγγραφα και τα πετούσε στην τουαλέτα

 Νέες αποκαλύψεις για Τραμπ: Κομμάτιαζε απόρρητα έγγραφα και τα πετούσε στην τουαλέτα

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον λανθασμένο χειρισμό του των απόρρητων εγγράφων.

Με βάση τα ρεπορτάζ του CNNi και άλλων ΜΜΕ, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ο οποίος φέρεται να μετέφερε στο σπίτι του επίσημα έγγραφα της προεδρίας, τα οποία κατέστρεφε και στη συνέχεια πετούσε στην τουαλέτα. Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως απόρρητα.

Φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, αποκαλύπτει πως ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος προκύπτει, πως πέταγε έγγραφα, τα οποία προηγουμένως είχε κομματιάσει σε λεκάνες τουαλέτας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το FBI πραγματοποίησε ξαφνική έφοδο στο θέρετρο του πρώην Αμερικανού προέδρου Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα με σκοπό να βρεθούν έγγραφα της προεδρίας που λείπουν και πρέπει να επιστραφούν.

Η Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτρια του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας New York Times, εξασφάλισε τις φωτογραφίες, που θα συμπεριληφθούν στο «Confidence Man», το υπό έκδοση βιβλίο της για τον Λευκό Οίκο επί των ημερών του κ. Τραμπ.

Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του μεγιστάνα, οι φωτογραφίες δείχνουν κομματάκια εγγράφων μέσα σε δύο λεκάνες τουαλέτας, με σημειώσεις που έχουν τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα.

«Ορισμένοι συνεργάτες (του κ. Τραμπ) ήταν ενήμεροι για τη συνήθειά του αυτή», είπε η κυρία Χάμπερμαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο οποίος μεταφόρτωσε το φωτογραφικό υλικό.

Επρόκειτο για συνέχεια της «μακράς συνήθειας του Τραμπ να κάνει κομματάκια έγγραφα που όφειλαν να φυλάσσονται και να αρχειοθετούνται», πρόσθεσε η ρεπόρτερ των NYT.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios, η μία φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε αποχωρητήριο στον Λευκό Οίκο και η δεύτερη σε χώρα του εξωτερικού όπου είχε ταξιδέψει ο πρώην πρόεδρος.

Είναι αδύνατο να πει κανείς ποιο ήταν το θέμα των κατεστραμμένων εγγράφων. Ωστόσο διακρίνεται το επώνυμο «Στεφάνικ» —μάλλον αναφέρεται στη βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων Ελίζ Στεφάνικ— στο ένα από τα σκισμένα χαρτιά.

Ο κ. Τραμπ αντιμετώπισε με ειρωνικό τρόπο το δημοσίευμα και το υπό έκδοση βιβλίο. «Πρέπει να έχεις απελπιστεί τελείως αν το σχέδιό σου για να προωθήσεις την πώληση ενός βιβλίου είναι να δημοσιεύεις φωτογραφίες από λεκάνες τουαλέτας», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος παραπέμφθηκε δυο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, ήταν γνωστό επί χρόνια πως έκανε κομμάτια έγγραφα στα συχνά ξεσπάσματα της οργής του, αναγκάζοντας συνεργάτες του να μαζεύουν τα κομμάτια και να τα συναρμολογούν για να καταχωριστούν στα εθνικά αρχεία.

Ο κ. Τραμπ πήρε μαζί του στη Φλόριντα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου 2021, αρκετές κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους κάποια τα οποία είχαν διαβάθμιση «απόρρητο».

Η πράξη του είναι παράνομη καθώς αντίκειται στη νομοθεσία για τα προεδρικά αρχεία στις ΗΠΑ, που ορίζει ρητώς πως όλα τα έγγραφα του εκάστοτε αρχηγού του κράτους αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να αρχειοθετούνται και να φυλάσσονται.