Ανακοίνωση των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα” για την αγωγή Δημητριάδη στην Εφ.Συν και τους Reporters United

 Ανακοίνωση των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα” για την αγωγή Δημητριάδη στην Εφ.Συν και τους  Reporters United

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καλούν με ανακοίνωση τους τον τέως Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη -που παραιτήθηκε υπό τη σκιά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων- να αποσύρει τις αγωγές που έκανε προς την «Εφ.Συν», το Reporters United και τον Θανάση Κουκάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ζητά ανάκληση δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» και αν δεν γίνει αυτό, αξιώνει αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ. Ανάλογη αγωγή έγινε και στο Reporters United και τους συντάκτες της έρευνας, Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο αλλά και στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

«Η απόφαση να μηνύσει τον Θανάση Κουκάκη και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν τις παρακολουθήσεις αντί να γίνει προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως, είναι λυπηρή», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Οι ΔΧΣ καλούν τον Γρηγόρη Δημητριάδη «να αποσύρει άμεσα τις καταχρηστικές του αγωγές κατά των Reporters United, της Εφ.Συν. και του Θανάση Κουκάκη» που έχουν «ως μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων». Καλούν επίσης την κυβέρνηση «να αποκαταστήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη δημοσιογραφική κοινότητα επισπεύδοντας τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις» αλλά και να ρίξουν φως στη δράση της ΕΥΠ -υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού- και των πρακτικών της εναντίον λειτουργών του Τύπου.

Τέλος, τονίζουν πως είναι «απαραίτητη» η «ανάλυση των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών που πωλούν το λογισμικό κατασκοπείας Predator και των πιθανών σχέσεών τους με εταιρείες που σχετίζονται με το κράτος».