Πολεμικό κλίμα: Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στην περιοχή της Ταϊβάν – Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, όλα κρέμονται σε μια κλωστή (vids)

 Πολεμικό κλίμα: Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στην περιοχή της Ταϊβάν – Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, όλα κρέμονται σε μια κλωστή (vids)

Σειρήνες πολέμου “ακούγονται” στα ανοιχτά της Ταϊβάν, καθώς η κρίση κλιμακώνεται μετά τους πυραύλους που εκτόξευσε η Κίνα. Στην περιοχή σπεύδουν αμερικανικές δυνάμεις και όλα πλέον κρέμονται σε μια κλωστή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε “πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους” (τύπου Dongfeng) στα ύδατα γύρω από τις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές της Ταϊβάν.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν γνωστοποίησε ότι ενεργοποίησε σχετικά αμυντικά συστήματα ως απάντηση στην εκτόξευση, προσθέτοντας ότι καταδικάζει την παράλογη ενέργεια της Κίνας, η οποία κατέστρεψε περιφερειακό κομμάτι.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Πυραυλική Δύναμη, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι “χτύπησε τον στόχο με ακρίβεια”.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNN, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan κατευθύνεται νοτιοανατολικά της Ταϊβάν.

Για ανεύθυνες πρακτικές κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη (03/08) ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

https://twitter.com/mna_roc/status/1554757879197929472?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1554757879197929472%7Ctwgr%5Ef0c27e2f665281245686ab475d2ba97bdc9227f9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fseirines-polemoy-stin-taivan-i-kina-ektoxeyse-pyrayloys-stin-periochi-speydoyn-kai-amerikanikes-dynameis.9715978.html

Ο κ. Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».

Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Ο στρατός της Ταϊβάν “προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει πόλεμο”

Από την πλευρά τους, ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», την ώρα που γύρω από το νησί βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

«Προστατεύοντας την πατρίδα, μέρα νύχτα, ο εθνικός στρατός στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικράτειας και υπερασπίζεται σταθερά την κυριαρχία της χώρας! Μην φοβάστε τις απειλές και τις προκλήσεις, προετοιμαστείτε για πόλεμο χωρίς να επιδιώκετε τον πόλεμο και μην αποφεύγετε τον πόλεμο όταν τον αντιμετωπίζετε. Να έχετε αποφασιστικότητα, ικανότητα και αυτοπεποίθηση να προστατεύσετε τη δημοκρατία και την ελευθερία!», αναφέρεται σε ανάρτηση του πρακτορείου στρατιωτικών ειδήσεων της Ταϊβάν.

ASEAN: Παγκόσμια ανησυχία για “ανοικτές συρράξεις”

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Καταδίκη από την ΕΕ για τα “επιθετικά” γυμνάσια της Κίνας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

«Ορισμένες από τις περιοχές των γυμνασίων της Κίνας καταπατούν τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν», είπε ο Σουν Λι-φανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, στηλιτεύοντας την «παράλογη» ενέργεια της Κίνας η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη».

Το υπουργείο ανέφερε πως ο στρατός της Ταϊβάν εκτόξευσε φωτοβολίδα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για να απομακρυνθεί drone που πέταγε πάνω από το νησί Κινμέν, μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη Σιαμέν, στην ηπειρωτική Κίνα. Δεν διευκρίνισε για τι είδους drone επρόκειτο, ούτε από πού ερχόταν.

Για το Πεκίνο, τα γυμνάσια αυτά -όπως και άλλα, πιο περιορισμένης έκτασης, τις τελευταίες ημέρες- είναι «απαραίτητο και θεμιτό μέτρο» μετά την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι.

«Είναι οι ΗΠΑ αυτές που επιδίδονται σε προκλήσεις και η Κίνα είναι το θύμα τους. Η Κίνα βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», τόνισε στον Τύπο η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Προσομοίωση αποκλεισμού της Ταϊβάν

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου και συμπεριλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, πλήγματα στόχων στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», συνόψισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αν και το σενάριο της εισβολής στην Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων θεωρείτο απίθανο να γίνει πραγματικότητα, οι πιθανότητες αυξήθηκαν μετά την εκλογή το 2016 της σημερινής προέδρου, της Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η κυρία Τσάι ανήκει σε παράταξη που τάσσεται υπέρ της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αρνείται να δεχθεί τη θέση ότι η νήσος και η ηπειρωτική χώρα ανήκουν στην «ενιαία Κίνα».

Ταϊβάν: Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο

Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλέστηκε στρατιωτικούς αναλυτές, τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα είναι εύρους «χωρίς προηγούμενο» και πύραυλοι θα περάσουν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν.

«Είναι η πρώτη φορά» που ο κινεζικός στρατός θα εκτοξεύσει πυραύλους και θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά στο στενό της Ταϊβάν, υπογράμμισε η εφημερίδα, γνωστή για τον εθνικιστικό της τόνο.

Σχετικά Άρθρα