”Αμπντουλχαμίτ Χαν”: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στη Μεσόγειο

 ”Αμπντουλχαμίτ Χαν”: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε στη Μεσόγειο

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την απειλή της νωρίτερα του αναμενόμενου που ήταν για τις 9 Αυγούστου και έβγαλε για έρευνες το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. H έξοδος του τουρκικού σκάφους. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου.

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει σχετικά ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Πού αναμένεται να τρυπήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει μαρκάρει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, το οποίο θα αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αποτρέψουν νέα τουρκικά τετελεσμένα και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες ότι οι κινήσεις τους θα έχουν αποτέλεσμα.

Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία, φαίνεται πως η Τουρκία θα κινηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί που είναι στα οικόπεδα 5, 10 και 6. Ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η τουρκική κίνηση να μην περιοριστεί μόνο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας, είχαν χθες στη Λευκωσία συνομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων εξέτασαν τις νέες τουρκικές προκλήσεις εναντίον και των δύο χωρών. Συζήτησαν σειρά αντιδράσεων και καθόρισαν τα επόμενα βήματα με στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.

Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».

Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».