Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

 Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο βρίσκεται η υγεία του Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος διανύει την 67η ημέρα απεργίας πείνας, με αίτημα την αποφυλάκισή του η οποία, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με την προσωπική του γιατρό, Παντελιά Βεργοπούλου, το τελευταίο 24ωρο η κατάσταση της υγείας του Μιχαηλίδη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Ο απεργός πείνας παρουσιάζει βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση, ενώ είναι μεγάλος ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας.

Η γνωμάτευση της γιατρού του Γιάννη Μιχαηλίδη

Η κατάσταση του Γιάννη Μιχαηλίδη το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Η υπογλυκαιμία του είναι πλέον πολύ έντονη με τις τιμές του σακχάρου γύρω στο 50. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα, το οποίο βέβαια (από τη στιγμή που είναι απομονωμένος εκτός κλινικής, στον ειδικό χώρο κράτησης) μπορεί να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτό και να μην προλάβουν να το ανατάξουν.

Ο Γιάννης πλέον -αν και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας- δεν μπορεί να πιει επαρκή ποσότητα νερού καθώς από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμα και δυο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση. Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας είναι μεγάλος και επιδεινώνεται από τις μεταβολικές διαταραχές και από τη βαριά Κετοξέωση.

Σαν γιατρός, απευθύνω την Ύστατη θερμή Παράκληση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Λαμίας, προς μια άμεση και θετική έκβαση της υπόθεσης του κυρίου Μιχαηλίδη. Οποιαδήποτε άλλη ολιγωρία και αρνητική απόφαση θα οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο σε βέβαιο, βασανιστικό και γρήγορο θάνατο.

Η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, Παντελία Βεργοπούλου

Διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Γενική ιατρός, Εντατικολόγος, Αναισθησιολόγος

“Άμεσα” η απόφαση για την κράτησή του

Συζητήθηκε τη Δευτέρα (25/07), δεκαεννέα μέρες μετά την εισαγγελική πρόταση, η έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υφ’ όρων απόλυσή του από τη φυλακή. Οι δικαστές διαβεβαίωσαν ότι θα εκδώσουν άμεσα την απόφασή τους, ενώ το συμβούλιο φάνηκε να άκουσε τους προβληματισμούς των συνηγόρων του έγκλειστου στις φυλακές Μαλανδρίνου και έκανε πολλές ερωτήσεις. Έξω από τα δικαστήρια υπήρχε ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας αλλά και συγκέντρωση 150 αλληλέγγυων προς τον απεργό πείνας.

Οι δικηγόροι Θεόδωρος Μαντάς και Γιώργος Κακαρνιάς μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Λαμίας για να ενημερώσουν τον απεργό πείνας για τις σημερινές εξελίξεις.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννη Μιχαηλίδη σε ανακοίνωσή τους τόνισαν πως το Συμβούλιο Εφετών εξέτασε κάθε πτυχή της υπόθεσης ενώ πρόσθεσαν πως έχουν βάσιμη αισιοδοξία πως θα εμμείνει στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του για υφ’όρον αποφυλάκισή του.

“Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας η έφεση του εντολέα μας Γιάννη Μιχαηλίδη κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

Το συμβούλιο εξέτασε κάθε πτυχή της υπόθεσης, άκουσε για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά από 64 ημέρες απεργίας πείνας και ότι η ζωή του απεργού κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στην περίπτωση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη δεν κρίνονται μόνον οι αντοχές της ανθρώπινης ζωής αλλά κρίνονται πρωτίστως οι αντοχές του κράτους δικαίου. Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας θα εμμείνει στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά του για υφ’όρον αποφυλάκισή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Γιώργος Κακαρνιάς
Θεόδωρος Μαντάς

Κόλαφος για τις ελληνικές αρχές η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Την ίδια ώρα, κόλαφος για τις ελληνικές αρχές είναι η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 67 ημέρες.

Μεταξύ άλλων η διεθνής ΜΚΟ «καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα