Επιχείρηση προσάρτησης “βενιζελικών” στελεχών – Πρόταση Μητσοτάκη και στην Χριστοφιλοπούλου – Πού σκοντάφτει

 Επιχείρηση προσάρτησης “βενιζελικών” στελεχών – Πρόταση Μητσοτάκη και στην Χριστοφιλοπούλου –  Πού σκοντάφτει

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για «άλωση» της Κεντροαριστεράς. Βαριά ονόματα του Βενιζελικού και κυρίως του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ έχει βολιδοσκοπήσει το Μέγαρο Μαξίμου και βρίσκεται σε απευθείας επαφή μαζί τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι παγιωμένη η άποψη πως το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές μπορεί να κερδηθεί μόνον με γενναίο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Της Άννας Καραβοκύρη

Και σε αυτό το εγχείρημα τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν «ταμπού». Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού πως «οι εκλογές κρίνονται στο Κέντρο», μόνο τυχαία δεν ήταν.

Αναλύοντας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εκτιμούν πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει ζωτικός χώρος προς την Κεντροαριστερά κι όχι προς τα δεξιά της ΝΔ.

  • Τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού έλεγε με νόημα τις προάλλες πως η κυβέρνηση έχει «στεγανοποιήσει» τα δεξιά της, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν τάσεις φυγής των ψηφοφόρων της ΝΔ προς δεξιότερα κόμματα.

Παράλληλα, υποστήριζε πως «οι όποιες γκρίνιες ή δυσαρέσκειες υπήρχαν από τους δεξιούς ψηφοφόρους για τις επιλογές της κυβέρνησης, αυτές μετριάστηκαν σημαντικά ύστερα από την εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας και το μπλόκο που πέτυχε η Ελλάδα προς την Τουρκία για την αγορά F-16».

Επίσης, υποστήριζε ότι οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να υπάρχουν ξανά «διαρροές» ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και πως υπάρχει μια δεξαμενή αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παλαιότερα είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και τώρα εκτιμούν θετικά τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού για περαιτέρω άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, θα εδραιώνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται τέσσερα τουλάχιστον προβεβλημένα στελέχη που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την «αξιοποίηση» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ανακοίνωση της Άννας Ροκόφυλλου στα γαλάζια ψηφοδέλτια της Α’ Αθήνας, σειρά έχει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η ίδια δεν αρνήθηκε.

Για να διοριστεί όμως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, θα πρέπει – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα – να υπερψηφιστεί από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, δηλαδή εκτός από τη ΝΔ θα πρέπει να συναινέσουν  δύο βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι εκεί είναι που «κολλάει» προς στιγμή, το πράγμα διότι το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στο «γάμο» της Ε. Χριστοφιλοπούλου με τη ΝΔ, οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία αναζητεί αλλού «πρόθυμους» για την κουμπαριά.

Όπως διαμορφώνεται το πολιτικό πλαίσιο, και με ορατό το ενδεχόμενο να στηθούν τελικά πρόωρες κάλπες, ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές για «υπόγειες συνομιλίες και συνεργασίες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  ενώ τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως «η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απεξαρτημένη από αναχρονισμούς, παραδοσιακές διαιρέσεις και από ιδεολογικές φορτίσεις του παρελθόντος. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διστάζει να  δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας με το προοδευτικό τμήμα της Κεντροαριστεράς και να συμπορεύεται με όποια στελέχη της συμβάλλουν ενεργά προς το όφελος της χώρας».

Σχετικά Άρθρα