Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Κοντά στα 3 εκατ. οι αιτήσεις

 Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Κοντά στα 3 εκατ. οι αιτήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την πίστωση των χρημάτων του Power Pass, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αρχίσει από την Παρασκευή.

Η διαδικασία δεν θα είναι μια κι έξω για όλους αλλά θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Πρώτα θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους μετά τον έλεγχο των αιτήσεων τους δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν αυτοί στους οποίους χρειάστηκε διασταύρωση στοιχείων ή εισοδημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις το ποσό θα καταβληθεί ολόκληρο, δεν θα υπάρχουν δόσεις

Στα 2,8 εκατ. οι αιτήσεις

Να σημειωθεί ότι 2,8 εκατ. αιτήσεις υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Power Pass και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αναμένεται να πιστωθούν αθροιστικά, για τις αναδρομικές αποζημιώσεις 280 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης.

Για κύρια κατοικία

Οι έξτρα επιδοτήσεις αυτές αφορούν την κύρια κατοικία κι άρα, όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους. Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σχετικά Άρθρα