“Διχασμός” στην ΚΟ της ΝΔ για εκλογές μετά τον δύσκολο χειμώνα – Έντονος προβληματισμός για τη φθορά και την εικόνα της διακυβέρνησης

 “Διχασμός” στην ΚΟ της ΝΔ για εκλογές μετά τον δύσκολο χειμώνα – Έντονος προβληματισμός για τη φθορά και την εικόνα της διακυβέρνησης

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα μετά την απόφαση του Μαξίμου να τοποθετήσει τις επόμενες κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Διχογνωμίες ακούγονται στο εσωτερικό της παράταξης για το κατά πόσο μπορεί τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, ειδικότερα ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα.  

Αναμφισβήτητα, ο προσεχής χειμώνας θα προκαλέσει μεγάλη φθορά και ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να πάρει το «ρίσκο» για εξάντληση της τετραετίας.

Της Άννας Καραβοκύρη

Αυτή την στιγμή, εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν «ανακουφισμένοι» με την απόφαση για εξάντληση της τετραετίας, υπό την έννοια ότι θα χαλαρώσει το σφιχτό προεκλογικό πρόγραμμα που έτρεχε το τελευταίο διάστημα και θα απολαύσουν για έναν ακόμα χρόνο τα κοινοβουλευτικά προνόμια.

  • Όμως αρκετοί βουλευτές εκφράζουν προβληματισμό από το γεγονός ότι ο προεκλογικός αγώνας του προηγούμενου διαστήματος δεν θα πιάσει τόπο άμεσα. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές εκείνοι που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για να συνομιλήσουν με την κοινωνία και ξεκίνησαν περιοδείες και προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Σχεδόν σύσσωμη η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα πιστεύει ότι το πείραμα των «μεικτών κλιμακίων» με περιοδείες σε όλη την Επικράτεια θα πρέπει να λήξει άμεσα κι εκφράζουν έντονη επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητα του.

«Αυτή η ιδέα σχεδιάστηκε από ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό» έλεγε με νόημα τις προάλλες κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ με μακρά πολιτική διαδρομή που μόλις είχε επιστρέψει από περιοδεία με μεικτό κλιμάκιο σε διαφορετική εκλογική περιφέρεια από αυτή που εκλέγεται. Μάλιστα, ο έτερος συνομιλητής του συμφωνούσε απόλυτα μαζί του κι επιπρόσθετα έκανε λόγο για «σπατάλη δυνάμεων χωρίς αντίκρισμα».

Κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας, δίνεται ταυτόχρονα ικανός χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης να οργανωθούν επαρκώς για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

  • Επίσης, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική «προεκλογική» κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους μήνες, πλήττει περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης παρά την αντιπολίτευση, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό και δεν ασκείται αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Κι ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές αισθάνονται «κόπωση» από τις περιοδείες των τελευταίων μηνών κι ανασφάλεια για τον δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσει, το Μέγαρο Μαξίμου «ανεβάζει στροφές» με την ρητορική της αυτοδυναμίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία τότε θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στο καυτό θέμα των ανατιμήσεων, το κυβερνών κόμμα θα πορευθεί προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση και εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα.

Σχετικά Άρθρα