Υποχωρεί ο Καναδάς μετά τις γερμανικές πιέσεις: Άδεια εξαγωγής στον στρόβιλο του Nord Stream υπό τον φόβο της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου

 Υποχωρεί ο Καναδάς μετά τις γερμανικές πιέσεις: Άδεια εξαγωγής στον στρόβιλο του Nord Stream υπό τον φόβο της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου

epa05824761 A worker poses on request of press photographers next to a turbine at the Siemens Gas Turbine Plant in Berlin, Germany, 02 March 2017. EPA/CLEMENS BILAN

Ο Καναδάς συμφώνησε να εξάγει έναν στρόβιλο φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream, εκδίδοντας άδεια «περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ανακλητή» για να τον εξαιρέσει από κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των αντιρρήσεων της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της μεγάλης ουκρανικής διασποράς στον Καναδά, η οποία υποστήριξε ότι η επιστροφή της τουρμπίνας πίεσης θα υπονόμευε το καθεστώς κυρώσεων.

Γερμανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Καναδά να βρει τρόπο να επιστρέψει τον στρόβιλο, φοβούμενοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα ως δικαιολογία για να κλείσει το Nord Stream και να ακρωτηριάσει την ικανότητα της Γερμανίας να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της πριν από τον χειμώνα.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους «Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας», καθώς και με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

«Ο Καναδάς θα χορηγήσει μια χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια στη Siemens Canada για να επιτρέψει την επιστροφή των επισκευασμένων στροβίλων Nord Stream 1 στη Γερμανία», ανέφερε η Wilkinson σε δήλωση.

«Αν δεν υπάρχει απαραίτητος εφοδιασμός φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Ο στρόβιλος, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy AG , στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευές και καθηλώθηκε λόγω κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Επίσης το Σάββατο, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις του στη Ρωσία για να συμπεριλάβει τη βιομηχανική μεταποίηση.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις θα ισχύουν για τις χερσαίες μεταφορές και τις μεταφορές με αγωγούς και την κατασκευή μετάλλων και μεταφορών, υπολογιστών, ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, καθώς και μηχανημάτων», ανέφερε σε δελτίο τύπου η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

«Μόλις τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, οι καναδικές επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να συνάψουν συμβάσεις με στοχευμένες βιομηχανίες και υπηρεσίες».

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα