Παραφωνίες στην επιδότηση ανακύκλωσης συσκευών: Φουντώνουν οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια – 3 στους 4 μένουν εκτός

 Παραφωνίες στην επιδότηση ανακύκλωσης συσκευών: Φουντώνουν οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια – 3 στους 4 μένουν εκτός

Ο αριθμός των αιτήσεων για την ανακύκλωση ηλεκτρικής συσκευής που υποβλήθηκαν αγγίζει τις 900.000 γεγονός που σημαίνει πως την επιδότηση θα την εξασφαλίσουν 1 στα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Έτσι σύμφωνα με ρεπορτάζ του enikonomia.gr εκτός προγράμματος υπολογίζεται να μείνουν σχεδόν 700.000 νοικοκυριά καθώς το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την δράση «καλύπτει» μόλις 200.000 από εκείνους που έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση.

Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι καταγγελίες από καταναλωτές που έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή ότι διαπίστωσαν αυξήσεις, τις τελευταίες μέρες, σε τιμές σε κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η ένταξη στη διάταξη περί αισχροκέρδειας – αντίστοιχα όπως έγινε για τα πρατήρια καυσίμων και για τα σουπερμάρκετ – και στις ηλεκτροβόρες ηλεκτρικές συσκευές του προγράμματος αντικατάστασης.

Όπως όλα δείχνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση διάταξη και θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Θα μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβιάσει το πλαφόν, τότε θα υπάρχει υψηλό πρόστιμο και το κράτος δεν θα της καταβάλλει την επιδότηση.

  • Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για τα αποτελέσματα, όμως όπως φαίνεται θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και θα υπάρξει περίοδος για ενστάσεις. Οι αγορές με το voucher του «Αλλάζω συσκευή» θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 και οι προμηθευτές θα πρέπει να παραδώσουν τις συσκευές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Για όλους όσοι δεν επιλεγούν θα παραμείνουν ως επιλαχόντες στην πλατφόρμα ώστε στη συνέχεια και εφόσον καταστεί εφικτή η αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν σε δεύτερο χρόνο. Το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτηση και έχει εγκριθεί δίνοντας μάλιστα και ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιδότησης όπως και το μέγιστο ποσό που θα αφαιρεθεί από την τιμή δεν σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα πάρει αυτομάτως το voucher με την έκπτωση- επιδότηση.

Σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς αίτηση για την αντικατάσταση των συσκευών μπορούν να υποβάλουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς ή περιορισμούς εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει μοριοδότηση, ανάλογα με το εισόδημα ή άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Ετσι, μετά την καταληκτική ημέρα και ώρα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

  • Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.

Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον – αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση, – αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της ανάλωσης της δημόσιας δαπάνης ανά αίτηση, λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη ονομαστική αξία επιταγής για κάθε κατηγορία συσκευής που περιλαμβάνει η αίτηση αυτή.

Πάντως, μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα και για επτά ημέρες το σύστημα θα δέχεται ενστάσεις από όλους όσοι θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος. Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων.

  • Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
    Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει έως τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Ωστόσο, προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

  • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
  • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Σχετικά Άρθρα