Financial Times: Τον Σεπτέμβριο ο διάδοχος του Τζόνσον – Ανακοινώθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις

 Financial Times: Τον Σεπτέμβριο ο διάδοχος του Τζόνσον – Ανακοινώθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε απόψε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα δύο μηνών, η Βρετανία θα είναι στην ουσία δίχως επικεφαλής στην κυβέρνηση, καθώς ο Τζόνσον δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να δεσμεύσει τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του.

Μέσω μιας αρκετά περίπλοκης διαδικασίας το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα καλείται να εκλέξει τον επόμενο ηγέτη του -και πρωθυπουργό της χώρας- μετά την σημερινή παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είδε κορυφαία στελέχη του να παραιτούνται ασκώντας ασφυκτική πίεση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε βουλευτής με την προϋπόθεση να έχει δηλωμένη στήριξη από οκτώ συναδέλφους του, οι οποίοι θα τον προτείνουν.

Στη συνέχεια ακολουθεί μυστική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών. Όποιος υποψήφιος πάρει λιγότερες από 18 ψήφους αποκλείεται.

Όσοι υποψήφιοι απομένουν πάνε στον δύτερο γύρο, όπου απαιτούντια 36 ψήφοι συναδέλφων τους. Αν όλοι συγκεντρώσουν τις 36 ψήφους τότε αποκλείεται αυτός με τις λιγότερες ψήφους.

Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να μείνουν δύο «μονομάχοι» που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, και σε αυτή την περίπτωση την πρωθυπουργία.

Η τελευταία φάση της ψηφοφορίας μεταξύ των δύο έχει ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος με σιγουριά ποιο είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, και αυτό γιατί είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία των Τόρις.

  • Εν τω μεταξύ ο Συντηρητικός πολιτικός Τομ Τούγκενχατ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Ο Τούγκενχατ, που είναι βετεράνος του στρατού, σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Υπηρέτησα στο παρελθόν – στον στρατό και τώρα στο Κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ για άλλη μια φορά στο κάλεσμα, ως πρωθυπουργός» αναφέρει σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Ο Τούγκενχατ προσθέτει ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σχετικά Άρθρα