Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Τούρκους ότι έκλεψαν πλοίο με σιτηρά – Οργισμένο το Κίεβο

 Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Τούρκους ότι έκλεψαν πλοίο με σιτηρά – Οργισμένο το Κίεβο

Το Κίεβο καλεί για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουκρανία αφότου η Άγκυρα απελευθέρωσε το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy με «κλεμμένα» ουκρανικά σιτηρά το βράδυ της Τετάρτης (6/7), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αγνοώντας την έκκληση της ουκρανικής πλευράς, το πλοίο απελευθερώθηκε το βράδυ της 6ης Ιουλίου», αναφέρεται στη δήλωση. «Σε σχέση με την απαράδεκτη κατάσταση, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο προσκλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας».

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αφέθηκε να φύγει από το λιμάνι του Καρασού παρά τα στοιχεία της ποινικής υπόθεσης που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ δήλωσε ότι η Ουκρανία κάλεσε την Τουρκία να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» κατά του πλοίου Zhibek Zholy, το οποίο έφυγε από το κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ με περίπου 7.000 τόνους σιτηρών στο πλοίο. Στη συνέχεια το σκάφος συνελήφθη στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει το Politico, η διπλωματική διαμάχη απειλεί να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή. Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στις συνομιλίες για μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανέναρξη της εμπορικής ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Βλέπει αλλιώς την Τουρκία το Κίεβο

Αλλά οι εντάσεις σχετικά με το πλοίο Zhibek Zholy έχουν περιπλέξει τις προοπτικές για τη διαπραγμάτευση που θα καταλήξει σε μια συμφωνίας. Το καθεστώς της Τουρκίας ως ουδέτερου εταίρου φαίνεται τώρα να διακυβεύεται στα μάτια των αξιωματούχων στο Κίεβο.

Νωρίς το πρωί της 30ής Ιουνίου, κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι το ρωσικό φορτηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ μεταφέροντας 7.000 τόνους σιτηρών, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα αρχηγό της κατεχόμενης περιοχής Zaporizhzhia.

Το πλοίο αναμενόταν να ξεφορτωθεί στο λιμάνι Karasu της Τουρκίας το βράδυ της 1ης Ιουλίου, αλλά η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να λάβει «επείγοντα μέτρα» και να επιθεωρήσει τα σιτηρά, υποπτευόμενη ότι είχε κατασχεθεί από περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας καταδικάζουν τις εγκληματικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αρπαγή σιτηρών από το ουκρανικό έδαφος και εξαγωγή σε ξένες χώρες», αναφέρει το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση του πλοίου Zhibek Zholy «ιδιαίτερα κραυγαλέα». «Προσπαθούσε να μεταφέρει κλεμμένα σιτηρά από το κατεχόμενο Μπερντιάνσκ στο τουρκικό λιμάνι Καρασού», όπως σημειώνουν.

«Τα κλεμμένα εμπορεύματα»

Το Κίεβο λέει ότι το Zhibek Zholy «δεν μπόρεσε να ξεφορτώσει τα κλεμμένα εμπορεύματα» – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα ίχνη του φορτηγού πλοίου είναι άγνωστα, καθώς φαίνεται ότι έκλεισε τον ιχνηλάτη του την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MarineTraffic.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει όλες τις εμπορικές αποστολές ουκρανικών προϊόντων τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, η οποία ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και αυξάνει την πείνα σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με στόχο το ασφαλές άνοιγμα των θαλάσσιων οδών. Ένα ερώτημα παραμένει: Εάν η Ρωσία και η Ουκρανία θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε έναν άλλο πιθανό γύρο συνομιλιών στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω στη χορωδία εκείνων που λένε ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη (7/7) στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σχετικά Άρθρα