Παρασκήνιο: Στο εκλογικό στόχαστρο του Μαξίμου οι συνταξιούχοι, για να μην μειωθεί το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ- Δημοσιονομικές ασκήσεις για τρεις (μαξιμαλιστικές) προτάσεις- Σοβαρές ενστάσεις από το οικονομικό επιτελείο

 Παρασκήνιο: Στο εκλογικό στόχαστρο του Μαξίμου οι συνταξιούχοι, για να μην μειωθεί το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ- Δημοσιονομικές ασκήσεις για τρεις (μαξιμαλιστικές) προτάσεις- Σοβαρές ενστάσεις από το οικονομικό επιτελείο

Τρία χρόνια πριν, στις εκλογές του 2019, η Ν.Δ κατέγραψε μία θηριώδη διαφορά στο εκλογικό σώμα των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το exit poll όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων εκείνη την εκλογική βραδιά, το κυβερνών κόμμα πλησίασε το “double score”, φτάνοντας το 46%.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται κατά πολύ, παρά την καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης λίγο καιρό πριν την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών, “πληρώνοντας” τις υπερ-προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί σχετικά με το ύψος της σύνταξης και των εύρος των δικαιούχων.

Exit Poll 2019: Πώς ψήφισαν συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι αποτελούν τώρα έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, αφού όλοι αναγνωρίζουν πως για να διατηρηθεί η δημοσκοπική υπεροχή και η “προβολή αυτοδυναμίας” στην δεύτερη κάλπη, πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις. Οι πολίτες αυτοί πιέζονται πάρα πολύ από την ακρίβεια και τις εξωφρενικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και δείχνουν τάση να “τιμωρήσουν” την κυβέρνηση στην κάλπη της απλής αναλογικής, αν και προσώρας φαίνεται να παραμένουν στην “αδιευκρίνιστη ζώνη” και να μην έχουν αποφασίσει ποιό κόμμα θα ψηφίσουν.

Μεγάλο πλήγμα θεωρείται πως έχει επιφέρει η τελευταία απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις και η εξαίρεση των επικουρικών και των δώρων. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πολιτικά καθώς -δια στόματος του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού- είχε συστήσει να μην προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, αφού η όποια απόφαση θα ίσχυε για το σύνολο των δικαιούχων. Όμως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε προ ημερών πως τα αναδρομικά θα λάβουν μόνο 350.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά, γεγονός που αφήνει εκτός της διεκδίκησης πάνω από 1.300.000 άτομα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλείται το δημοσιονομικό κόστος, καθώς για να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων -μόνο για τις κύριες συντάξεις- απαιτούνται περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό ξεπερνά τα 3,5 δισ. εάν συμπεριληφθούν και τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Η πιθανή εκδήλωση δυσφορίας στις κάλπες από ένα τόσο μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος είναι πιθανό να προκαλέσει ανακατατάξεις καθόλου ευχάριστες για τη Ν.Δ, σε τέτοιο βαθμό που να μειωθεί αισθητά η πιθανότητα για “προβολή αυτοδυναμίας”. Εάν δε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των παραπάνω, βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό του στους συνταξιούχους, η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη, όπως εκτιμούν οι εκλογολόγοι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, απάντησε λακωνικά ότι “όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης”. Ωστόσο, παρότι η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα σε επέκταση της καταβολής των αναδρομικών, από την άλλη κάποιοι ανοίγουν το παράθυρο…

Η κυβέρνηση εξάλλου το καλοκαίρι του 2020 είχε περάσει νόμο με τον οποίο έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 όλοι οι συνταξιούχοι, αν και το ΣτΕ είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Και μάλιστα η κυβέρνηση δια του τότε εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα είχε προηγουμένως καλέσει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει μεταξύ του μάλλον ανελαστικού δημοσιονομικού κόστους και του πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και ήδη έχουν δοθεί εντολές στο οικονομικό επιτελείο να γίνουν σχετικές δημοσιονομικές ασκήσεις για να διαπιστωθούν τυχόν περιθώρια.

Οι προτάσεις που φθάνουν στο Μαξίμου είναι από λογιστικά ασφυκτικές (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης), με μικρά μόνο περιθώρια ελιγμών που θα εξαρτηθούν από τα πιθανά υπερ-έσοδα του τουρισμού, έως μαξιμαλιστικές. Όπως πληροφορείται το libre, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού επιτελείου έχει εστιάσει σε τρεις εισηγήσεις.

-Η πρώτη ζητά να προκριθεί μία “πολιτική λύση” που προβλέπει την κάλυψη της απόφασης του ΣτΕ και για τους 1.300.000 συνταξιούχους που υιοθέτησαν την κυβερνητική σύσταση και δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, ακόμα, δε, περισσότερο κάποιοι εισηγούνται την καταβολή των αναδρομικών και για τις επικουρικές και τα δώρα. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε, πιθανώς, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα επέσυρε παρέμβαση του μηχανισμού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, παρά την έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία στις 20 Αυγούστου.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και η αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 5% με 6% από την 1η Ιανουαρίου 2023, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, η οποία όμως προφανώς θα ανακοινωθεί πριν το (πιθανώς) εκλογικό φθινόπωρο. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα.

-Από την άλλη, οι μαξιμαλιστές που βλέπουν μόνο τις κάλπες και τον φόβο οριστικής απώλειας της πιθανότητας αυτοδυναμίας -και τις πολιτικές περιπέτειες που θα επισύρει- φθάνουν μέχρι το σημείο να εισηγηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και την ανατροπή του “νόμου Κατρούγκαλου” ώστε να εξομοιωθούν συντάξεις πριν και μετά την ισχύ του νόμου. Θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην “αχίλλειο πτέρνα” του, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος ήταν το σημείο καμπής της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων προς τη ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Με προτάσεις όπως αυτή διαφωνούν κατηγορηματικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τις τελικές αποφάσεις, όμως, θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφού μελετήσει τις δημοσκοπήσεις μετά τις 15 Αυγούστου και μετρήσει εάν πρέπει, τελικά, να οδηγηθεί στις διπλές κάλπες το φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα