Ηλίας Νικολάκοπουλος – Μαρτυρίες για τον θάνατο του – “Βούτηξε και μετά από 10 λεπτά ακούσαμε τις φωνές της συζύγου”

 Ηλίας Νικολάκοπουλος – Μαρτυρίες για τον θάνατο του – “Βούτηξε και μετά από 10 λεπτά ακούσαμε τις φωνές της συζύγου”

Τις στιγμές αγωνίας που εκτυλίχθηκαν στην παραλία Αχλάδι της Σύρου, όπου άφησε πριν λίγη ώρα, την τελευταία του πνοή ο Ηλίας Νικολακόπουλος, περιγράφει καρέ καρέ στο newsit.gr ο υπάλληλος του εστιατορίου, όπου ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και ένας από τους πιο γνωστούς δημοσκόπους είχε καθίσει μαζί με την σύζυγό του και την παρέα του.

«Ήταν πελάτης μας ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Σήμερα είχαν έρθει για φαγητό με την σύζυγό του και την παρέα του και αύριο θα έφευγαν από την Σύρο. Έκατσαν στο κατάστημα, δεν είχαν φάει, δεν είχαν παραγγείλει, πήγαν κατευθείαν στη θάλασσα» λέει στο newsit.gr ο Κώστας και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Μετά από περίπου 10 λεπτά ακούσαμε την σύζυγό του που καλούσε σε βοήθεια και τρέξαμε να βοηθήσουμε».

Ο ίδιος μαζί με άλλα δύο άτομα, όπως μας εξιστορεί βούτηξαν μέσα στη θάλασσα και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Ηλία Νικολακόπουλο. «Τον είδαμε μέσα στη θάλασσα. Εγώ με άλλους δύο ανθρώπους τον βγάλαμε έξω από το νερό. Τοποθετήσαμε τον Ηλία Νικολακόπουλο σε μια προβλήτα που υπάρχει και εγώ αμέσως έτρεξα να καλέσω το ΕΚΑΒ. Την ώρα που τον βγάλαμε δεν μπορούσα να καταλάβω αν είχε τις αισθήσεις του ή όχι. Έμειναν εκεί οι άλλοι δύο κύριοι, από τους οποίους ο ένας είχε ιατρικές γνώσεις και προσπαθούσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες».

Στη συνέχεια, στην παραλία Αχλάδι έφτασε το ασθενοφόρο, το οποίο και μετέφερε τον Ηλία Νικολακόπουλο στο νοσοκομείο της Σύρου και εκεί διαπιστώθηκε ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς.

“Πάγωσε” η παραλία

Επιχειρηματίας της τοπικής ταβέρνας της δημοφιλούς παραλίας της Σύρου «Αχλάδι», όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ηλίας Νικολακόπουλος, περιέγραψε στο iefimerida.gr τι συνέβη ακριβώς, ενώ βρίσκεται σε σοκ τόσο η ίδια όσο και οι πελάτες και οι λουόμενοι που ήταν μπροστά στο συμβάν.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος και η παρέα του, περίπου 7 άτομα, είχαν πάει και χθες στη συγκεκριμένη παραλία. Σήμερα, όπως και χθες, η παρέα έφτασε στην ταβέρνα, άφησαν τα πράγματά τους και, πριν παραγγείλουν, ο Ηλίας Νικολακόπουλος βούτηξε στη θάλασσα.

Η ταβέρνα στην παραλία «Αχλάδι» της Σύρου

Λίγη ώρα αργότερα η παραλία «πάγωσε», όταν οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τις κραυγές μιας γυναίκας από την παρέα του, να φωνάζει το όνομά του και αυτός να μην ανταποκρίνεται.

«Τότε καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά και πήγαμε όλοι στην παραλία», αναφέρει η υπεύθυνη της τοπικής ταβέρνας. Μια κοπέλα κολύμπησε λίγα μέτρα, καθώς ο ίδιος δεν βρισκόταν ιδιαίτερα βαθιά, τον έπιασε και τον μετέφερε στην παραλία.

Εκεί βρίσκονταν ένας ακτινολόγος και μια νοσηλεύτρια, καθώς και ένα ακόμη άτομο, που είχαν γνώση παροχής πρώτων βοηθειών. Του έκαναν ΚΑΡΠΑ, όμως μάταια, όπως αποδείχθηκε.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που κλήθηκε ήταν στο σημείο και τον παρέλαβε. Οι διασώστες έκαναν και αυτοί προσπάθεια να επαναφέρουν τον Ηλία Νικολακόπουλο, χωρίς αποτέλεσμα.

Είμαστε όλοι σε σοκ. Άλλη μια φορά έχει συμβεί τέτοιο τραγικό συμβάν στην παραλία μας, πριν από δύο χρόνια», περιγράφει η επιχειρηματίας στο iefimerida.gr.

Ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου

Ο αγαπητός 75χρονος δημοσκόπος «έφυγε» από τη ζωή εξαιτίας ανακοπής, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ κολυμπούσε στη Σύρο.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα τελευταία χρόνια ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνεργαζόταν στενά με τον Αλέξη Τσίπρα, ως σύμβουλος. Μάλιστα είχε και γραφείο στην Κουμουνδούρου.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε χθες από την Τζιά, όπου είχε εξοχικό, για τη Σύρο, προκειμένου να παραδώσει ένα σεμινάριο. Το σεμινάριο τελείωσε στη μία και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, μαζί με την παρέα του, πήγε για μια βουτιά στην παραλία Αχλάδι. Την ώρα που κολυμπούσε, υπέστη – σύμφωνα με πληροφορίες – ανακοπή. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά, δυστυχώς, απέβησαν άκαρπες.

Στο ΕΚΑΒ έγινε κλήση στις 14:21 για «λουόμενο χωρίς τις αισθήσεις του». Επτά λεπτά μετά, στις 14.28 δηλαδή, έφθασε ασθενοφόρο στην παραλία. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης με απινιδωτή, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε την είδηση και αναμένεται να βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Κατά πληροφορίες, η σορός του Ηλία Νικολακόπουλου θα μεταφερθεί αύριο στην Αθήνα.

Θλίψη για το Θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου

Ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία, του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι, σε ηλικία 75 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπαθε ανακοπή καρδιάς, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε το 1947, έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του ήταν «Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση), “Un système partisan en transition”, Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77, Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012 και «Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

Ο πολιτικός επιστήμονας ήταν, επίσης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής αστικής Εταιρείας «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ).