Καλαφάτης στο libre: Η Αλεξανδρούπολη γίνεται γεωπολιτικός και ενεργειακός κόμβος

 Καλαφάτης στο libre: Η Αλεξανδρούπολη γίνεται γεωπολιτικός και ενεργειακός κόμβος

Την εθνική σημασία του Υπουργείου για θέματα Μακεδονίας Θράκης αναλύει σε συνέντευξή του στο libre ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθώς και το ενδιαφέρον για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου και την αθλητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, επισημαίνει τη σπουδαιότητα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Αλεξανδρούπολη, και τις επενδύσεις στο λιμάνι της πόλης στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σ’ ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, απαντάει: «Το ερώτημα έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε υπουργέ, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια – όχι απαραίτητα – προβοκατόρικη ερώτηση. Γιατί πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό υπουργείο με αρμοδιότητα «θέματα Μακεδονίας – Θράκης»; Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για άλλες περιοχές της χώρας;

Ένας τομέας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει πράγματι τον τίτλο και την αρμοδιότητα για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. Υπηρετούνται έτσι προφανείς εθνικοί σκοποί και επιτυγχάνεται επιτάχυνση στην προώθηση έργων και δράσεων στις οποίες υπάρχει εμπλοκή περισσότερων υπουργείων,  τοπικών φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ανέθεσε την ευθύνη αυτή τονίζοντας πως «έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη». Και πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται ήδη, στην πράξη. Θυμίζω μόνο τρία στοιχεία.

  • Πρώτον αυτή τη στιγμή προωθούνται πάνω από είκοσι έργα και δράσεις στην πόλη μας που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της.
  • Δεύτερο η Δυτική Μακεδονία αλλάζει αναπτυξιακό πρότυπο ενώ ταυτόχρονα ξεφεύγει από την απομόνωση με το ξεμπλοκάρισμα του Ε65.
  • Και τρίτο, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Πατρίδας μας.

Στόχος είναι να επανατοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο χάρτη του μέλλοντος. Είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή και γίνεται πραγματικότητα.

Ζητώ συγγνώμη, που θα επιμείνω αλλά η ανέγερση ενός γηπέδου ή ο καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου είναι θέματα που απασχολούν ένα υπουργείο;

Ναι έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη διασφάλιση τακτικού καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου όσο και για την ταχεία προώθηση των πρόδρομων διαδικασιών για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και για τις εγκαταστάσεις του Ηρακλή στη Μίκρα και τη βούληση του Άρη να κατασκευάσει νέο γήπεδο.

  • Θυμίζω για το Θερμαϊκό ότι οι φορείς, για πολλά χρόνια, ήταν αναγκασμένοι να αναζητούν κονδύλια, για να εξασφαλιστεί η παρουσία απορρυπαντικού σκάφους. Στην κατάσταση αυτή μπήκε τέλος. Απορρυπαντικό σκάφος θα βγαίνει στο Θερμαϊκό σε μόνιμη βάση. 

Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, ναι οι Θεσσαλονικείς και ομάδες της πόλης δικαιούνται σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ασφάλεια και άνεση για τους φιλάθλους, αλλά και δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων που θα βοηθήσουν την πόλη να αναπτύξει αθλητικό τουρισμό.

Μη ξεχνάμε ότι στη νέα Τούμπα δεν σχεδιάζεται απλά και μόνο ένα σημαντικό αθλητικό έργο. Προβλέπεται αναμόρφωση του γύρω χώρου, με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη της Θράκης είναι ένα από τα θέματα για τα οποία κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Υπάρχει κάποιο σχέδιο σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή της χώρας;

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αλεξανδρούπολη, δίνει την απάντηση. Είναι γνωστές οι επενδύσεις στο Λιμάνι της πόλης και στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

  • Η περιοχή μετατρέπεται σε γεωπολιτικό και ενεργειακό κόμβο. Την ίδια ώρα γίνονται βήματα για να βελτιώσει τη θέση της και στον τουριστικό και τον πρωτογενή τομέα.

Προωθούμε για το σκοπό αυτό, τη βελτίωση οδικών δικτύων και την ανάπτυξη ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, σε πρώτη φάση από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο και σε δεύτερη με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και τη βελτίωση της υπάρχουσας στο κομμάτι Δράμα Ξάνθη Κομοτηνή

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης αποδεικνύεται με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συσταθεί το 2020, Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης η οποία κατέθεσε το πόρισμά της που αφορά τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

  • Τις συγκεκριμένες δηλαδή πολιτικές προτάσεις για την υλοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων πολιτικών που αφορούν τις υποδομές, την ενέργεια, τη στήριξη του επιχειρείν, το δημογραφικό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πολιτικές που θ’ αποτελέσουν οδικό χάρτη για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής για το επόμενο διάστημα ενισχύοντας και θωρακίζοντάς την. Το σχέδιο αυτό δεσμεύεται να εφαρμόσει η κυβέρνησή μας.

Το εμπάργκο στη Ρωσία έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο σειρά προβλημάτων και σε παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας. Πώς αντιμετωπίζονται αυτά; 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα τις ανείπωτες ανθρώπινες απώλειες, την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων και τις συγκλονιστικές φρικαλεότητες που διαπράττονται, πέρα από τον γεωπολιτικό σεισμό που προκάλεσε, δημιουργεί ισχυρές οικονομικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη, οι ενεργειακές ανατιμήσεις πλήττουν σοβαρά και τη χώρα μας, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες και η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των βαρών.

Για την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου, μπαίνει τώρα σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα  100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ήδη, όμως, εφαρμόζεται σειρά μέτρων όπως:

  • Η αναστολή και για φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
  • Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το χρόνο, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων  από το 13% στο 6%.
  • Η περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση τον τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με το νέο μηχανισμό που θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούλιο για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα, οι αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια θα έχουν μείωση των ανατιμήσεων κατά 90-95%.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τα έτη 2020 και 2021. 

Τελικά εσείς πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές; Εντός του 2022 ή τελικά η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Το ερώτημα έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και η θέση του είναι σαφής. Εκείνο που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από όλους, ιδίως μάλιστα σε μια τόσο βεβαρημένη διεθνή συγκυρία, είναι η ανάγκη σταθερότητας και αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς.

Όπως επίσης και η ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αβάσταχτη τοξικότητα που διασπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μολύνοντας επικίνδυνα τον δημόσιο βίο. Λέμε ναι στην αυτοδύναμη Ελλάδα που χτίζεται σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

  • Ναι στη γόνιμη -όσο σκληρή κι αν είναι- διαλεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όχι, όμως, στις ύβρεις, τις συκοφαντίες, τις διαστρεβλώσεις, τα fake news.

Όχι στην πόλωση και το διχασμό. Οι καιροί απαιτούν, όσο ποτέ, εθνική ομοψυχία. Και στην ανάγκη αυτή έχουν υποχρέωση να συμπράττουν όλοι. Κανένας να μην αποτελεί εθνική εξαίρεση. 

Σχετικά Άρθρα