Μαθηματικά και Αρχαία ρίχνουν τις βάσεις στα ΑΕΙ – Eνδεικτικά παραδείγματα

 Μαθηματικά και Αρχαία ρίχνουν τις βάσεις στα ΑΕΙ – Eνδεικτικά παραδείγματα

Σε λίγες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών των υποψηφίων. Η ετυμηγορία για την πορεία των βάσεων έχει ήδη βγει και δείχνει καθοδική.

Τα Μαθηματικά, όπως όλα δείχνουν, είναι αυτά που θα ρίξουν τις επιδόσεις σε Πολυτεχνικές, τμήματα Μαθηματικών και Οικονομικά, τα Αρχαία είναι πιθανόν να ρίξουν σε σχέση με πέρσι τον μέσο όρο των υποψηφίων, ενώ στις επιστήμες Υγείας, με τις Ιατρικές να πρωταγωνιστούν, διαφαίνεται σταθερότητα με μικρές αυξομειώσεις.

Φέτος, όμως, η εκτίμηση των βάσεων γίνεται πολύ πιο πολύπλοκη, καθώς οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα φέρουν μεγάλες αποκλίσεις στα επίπεδα της πτώσης των βάσεων, ακόμα και σε ομοειδή τμήματα. Δηλαδή, είναι πιθανό να δούμε πτώσεις στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, άλλες κατακόρυφες κι άλλες πιο συγκρατημένες, ανάλογα με το μάθημα που έχει πριμοδοτήσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής από βαθμολογικά κέντρα, οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου που διεκδικούν τμήματα θετικών και τεχνολογικών σπουδών φαίνεται να έχουν γράψει σε ένα μεγάλο ποσοστό (σ.σ.: άνω του 40%) χαμηλά στα Μαθηματικά, ενώ οι επιδόσεις τους αναμένονται καλύτερες, αν όχι σταθερές, στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας.

Όσοι διεκδικούν τμήματα με υψηλό συντελεστή στα δύο τελευταία μαθήματα, κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για καλές επιδόσεις, δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλη μείωση των βάσεων, δεδομένου ότι μέχρι πέρσι το μάθημα βαρύτητας ήταν τα Μαθηματικά. Οι υπολογισμοί πλέον αλλάζουν και οι διακυμάνσεις των βάσεων δεν εξαρτώνται μόνο από τους συντελεστές βαρύτητας δύο ίδιων μαθημάτων, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι.

Αντίθετα, όσοι διεκδικούν τμήματα τα οποία πριμοδοτούν το μάθημα των Μαθηματικών ίσως δουν μεγαλύτερη μείωση. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, καθώς το κάθε τμήμα, ακόμα και ομοειδές με άλλα τμήματα πανεπιστημίων, έχει ορίσει σε κάποιες περιπτώσεις διαφορετικό συντελεστή.

Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος με καλές επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική (17 και 18) και με χαμηλή επίδοση σε Μαθηματικά (12) θα διεκδικήσει το τμήμα Πληροφορικής στο ΑΠΘ που πριμοδοτεί τα μαθήματα Χημείας και Φυσικής με 15.100 μόρια. Αντίθετα, στο τμήμα Μαθηματικών στο ΕΚΠΑ που πριμοδοτεί το μάθημα των Μαθηματικών θα το διεκδικήσει με 14.850 μόρια.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, και πλέον η πορεία των βάσεων δεν θα καθορίζεται μόνο από τον μέσο όρο επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, αλλά και από τους συντελεστές βαρύτητας που διαμορφώνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες τελικούς βαθμούς για τον κάθε υποψήφιο.

Βάσεις 2022: Ενδεικτικά παραδείγματα

ΙΑΤΡΙΚΕΣ: Σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος όρος των υποψηφίων θα είναι κι αυτός που θα διαμορφώσει την τελική βάση της πιο δημοφιλούς σχολής του 3ου επιστημονικού πεδίου. Ολες οι Ιατρικές έχουν αποδώσει 25% σε κάθε μάθημα και, σύμφωνα με τους βαθμολογητές, οι δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στο μάθημα της Βιολογίας είναι πολύ πιθανόν να ισοφαριστούν από τις καλύτερες επιδόσεις που αναμένονται στο μάθημα της Χημείας.

ΝΟΜΙΚΕΣ: Σε αυτή την περίπτωση γίνονται πιο περίπλοκοι οι υπολογισμοί, καθώς οι Νομικές Αθήνας και Κομοτηνής έχουν αποδώσει 25% σε όλα τα μαθήματα. Επομένως, οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένονται στο μάθημα των Αρχαίων θα είναι μικρότερης κλίμακας όσον αφορά τον τελικό μέσο όρο σε σχέση με τη Νομική Θεσσαλονίκης, η οποία πριμοδοτεί τα Αρχαία και την Εκθεση με 30%. Ενας υποψήφιος με χαμηλότερη επίδοση στα Αρχαία και άριστες επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα διεκδικεί ακόμα και με 300 μόρια χαμηλότερα τη Νομική Θεσσαλονίκης απ’ ό,τι την Αθήνα.

ΦΥΣΙΚΟ: Αντίστοιχα, ακόμα και σε περιπτώσεις τμημάτων, όπου το επιστημονικό αντικείμενο αντιστοιχεί σε εξεταζόμενο μάθημα, όπως στην περίπτωση του Φυσικού, οι αποκλίσεις θα είναι αξιοπρόσεκτες, μιας στα ομώνυμα τμήματα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Αθήνας ο συντελεστής στο μάθημα της Φυσικής είναι 33%, στην Πάτρα και στην Καβάλα 30%, στο Ηράκλειο Κρήτης 27% και στη Λάρισα 25%.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΕΣ: Το μάθημα της Γλώσσας είναι αυτό που επέλεξαν τα συγκεκριμένα τμήματα να πριμοδοτήσουν με 30% έως 35%. Σε αυτή την περίπτωση, εάν ο μέσος όρος των υποψηφίων στη Γλώσσα είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρσι, τα τμήματα που έχουν πριμοδοτήσει αυτό το μάθημα είναι πολύ πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη απόκλιση στην πτώση της βάσης εισαγωγής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα που έχουν μοιράσει την πριμοδότηση.

ΤΕΦΑΑ: Και σε αυτή την περίπτωση το μάθημα της Γλώσσας είναι αυτό που θα διαμορφώσει το αν θα πέσουν ή θα σταθεροποιηθούν οι βάσεις, καθώς το σύνολο των τμημάτων επέλεξε να το πριμοδοτήσει κατά 30%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Με τις εκτιμήσεις να λένε ότι το 80% των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου έχει γράψει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στα τμήματα που έχουν πριμοδοτήσει αυτό το μάθημα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων, όπου οι βάσεις αναμένεται να καταγράψουν μεγαλύτερες απώλειες μορίων απ’ ό,τι σε κάποια περιφερειακά που επέλεξαν να πριμοδοτήσουν το μάθημα της Οικονομίας και στο οποίο αναμένεται να καταγραφούν καλές επιδόσεις.

Βάσεις 2022: Ανά πεδίο

Καθοδική αναμένεται η πορεία των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Τα Αρχαία δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψηφίους, οι οποίοι ναι μεν ανταποκρίθηκαν στα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όμως οι επιδόσεις τους αναμένεται να επηρεαστούν και να είναι χαμηλότερες από τις περσινές. Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για ένα πεδίο που διαχρονικά δεν παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με άνω του 40% των υποψηφίων να αναμένεται να έχει γράψει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, οι βάσεις θα είναι καθοδικές, αλλά με αρκετές διακυμάνσεις ανά τμήμα, λόγω των συντελεστών βαρύτητας. Επίσης, οι επιδόσεις σε Φυσική και κυρίως στη Χημεία αναμένεται να συγκρατήσουν μια πιθανή ελεύθερη πτώση λόγω Μαθηματικών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι διακυμάνσεις θα είναι μικρές, καθώς το μάθημα της Βιολογίας, αν και δυσκόλεψε, δεν αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον μέσο όρο. Οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου καταγράφουν διαχρονικά τις καλύτερες επιδόσεις, και με το μάθημα της Χημείας να είναι φέτος μια ευχάριστη έκπληξη γι’ αυτούς, αναμένεται σταθερότητα.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τα Μαθηματικά θα είναι το «μοιραίο» μάθημα, ιδίως για τα τμήματα που έχουν αποφασίσει να το πριμοδοτήσουν. Σε αυτά ίσως είναι υψηλότερες οι απώλειες, απ’ ό,τι στα υπόλοιπα τμήματα. Συνολικά, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα είναι σε καθοδική πορεία.

Βάσεις 2022: Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένονται φέτος στον μέσο όρο των υποψηφίων θα ρίξουν και την Ελάχιστη Βάση σε σχέση με πέρσι. Οι σχολές και τα τμήματα έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις ώστε να αποφευχθούν οι περσινές αστοχίες της πρώτης εφαρμογής, ενώ μικρός αριθμός τμημάτων έχει προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή, ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους.

Και πάλι όμως θα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που δεν θα έχει τη δυνατότητα εισαγωγής σε κανένα πανεπιστημιακό τμήμα, με τον αριθμό να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και να αφορά υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Επίσης, ένας αριθμός υποψηφίων θα αποκλειστεί από πολλά τμήματα και θα έχει περιορισμένες επιλογές, καθώς δεν θα καταφέρει να «πιάσει» την υψηλή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί σε πολλά κεντρικά ιδρύματα.

Και φέτος, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί το φαινόμενο μεγάλης ψαλίδας μεταξύ των υποψηφίων με πολύ υψηλούς βαθμούς και αυτών με χαμηλές επιδόσεις.

Χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται σχεδόν με βεβαιότητα στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που καταγράφει διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις από τους υποψηφίους του, ενώ με την ανακοίνωση των βαθμολογιών την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τα υπόλοιπα πεδία.

Όθων Παπαδάκης