Xάος με τις πτήσεις στην Ευρώπη: Δεκάδες ακυρώσεις

 Xάος  με τις πτήσεις στην Ευρώπη: Δεκάδες ακυρώσεις

Δεκάδες πτήσεις στην Ευρώπη ακυρώνονται σήμερα λόγω της απεργίας των ιπτάμενων φροντιστών της Ryanair, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές.

Μέλη πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair προχώρησαν σήμερα σε απεργία στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία σε μια διαμάχη για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες, στο τελευταίο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους στην Ευρώπης.

Το άλμα του πληθωρισμού σε όλη την ήπειρο είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, οδηγώντας τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις, που συχνά συνοδεύονταν από προκηρύξεις απεργιών.

Αερομεταφορείς και εταιρίες διαχείρισης αεροδρομίων αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις εργατικού προσωπικού για να μπορέσουν να διαχειριστούν επαρκώς τη ροή επιβατών καθώς η ζήτηση για ταξίδια ανάκαμψε με τον τερματισμό των περισσότερων περιορισμών της COVID-19. Εργαζόμενοι σε πολλές άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η British Airways, επίσης σχεδιάζουν απεργίες φέτος το καλοκαίρι.

Τριήμερη απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στη Ryanair

Τα συνδικάτα των πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκήρυξαν τριήμερη απεργία ξεκινώντας σήμερα. Το προσωπικό στη Γαλλία και την Ιταλία αναμενόταν να απέχει από την εργασία του το σαββατοκύριακο. Τα πληρώματα στην Ισπανία αναμένεται να απεργήσουν και πάλι στις 30 Ιουνίου και την 1-2 Ιουλίου.

Εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρία δεν σέβεται τους τοπικούς εργασιακούς νόμους που αφορούν θέματα όπως τον κατώτατο μισθό και καλούν τους επικεφαλής της Ryanair να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες.

«Οι συνθήκες είναι τρομερές», δήλωσε ο Ρικάρντο Πεναρόιας, πρόεδρος του SNPVAC, του συνδικάτου που προκήρυξε την απεργία στην Πορτογαλία. «Ένα μέλος πληρώματος δεν επιτρέπεται να πάρει ούτε ένα μπουκάλι νερό σε μία πτήση».

Η Ryanair δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο σήμερα, αλλά την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στο Reuters ότι είχε διαπραγματευτεί εργασιακές συμφωνίες που καλύπτουν το 90% του προσωπικού σε όλη την Ευρώπη και ότι δεν αναμένει εκτεταμένα προβλήματα φέτος το καλοκαίρι.

Σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στις μεταφορές
Μεγάλο μέρος των κινητοποιήσεων αφορά τον κλάδο των μεταφορών ενώ καλείται να διαχειριστεί την επιστροφή στα ταξίδια μετά τα lockdowns της πανδημίας.

Γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σήμερα από κοινού σε προκήρυξη πανεθνικής απεργίας των εργαζομένους στους σιδηροδρόμους στις 6 Ιουλίου ενώ αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις παρέλυσαν και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας.

Σχετικά Άρθρα