Το κύμα παροχών “κλειδώνει” τις πρόωρες κάλπες – “Λίφτινγκ” στο κοινωνικό προφίλ

 Το κύμα παροχών “κλειδώνει” τις πρόωρες κάλπες – “Λίφτινγκ” στο κοινωνικό προφίλ

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να μετριάσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά ώστε να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.  Σε μπαράζ παροχών προχωράει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να τονώσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης  από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για να υπάρξει το κατάλληλο προεκλογικό σκηνικό.

Της Άννας Καραβοκύρη

Είναι ένα πλέγμα μέτρων, με το οποίο, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο μέρος του το πρόβλημα του εκτροχιασμού των οικογενειακών προϋπολογισμών.

  • «Όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούμε πολύ σε αυτό και με τις συγκεκριμένες κινήσεις η κατάσταση από τις επόμενες μέρες θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη για την Κυβέρνηση σε σχέση με πριν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

“Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη” τονίζουν στην κυβέρνηση και σε συνδυασμό με το fuel pass 2 και το πιθανό ενδεχόμενο χορήγησης μιας ακόμη “επιταγής ακρίβειας”, αντίστοιχης με αυτή που δόθηκε το Πάσχα φιλοδοξούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ» προσθέτοντας πως «οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα και την αναδρομική αποζημίωση».

Υπογραμμίζουν δε ότι η χώρα έλαβε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που προκλήθηκαν στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζουν πως η Ελλάδα έχει λάβει από τα πιο γενναία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ περισσότερα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μέχρι και σήμερα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν:

  • Την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Την αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου εξαμήνου.
  • Την επιδότηση καυσίμων για 6 πλέον μήνες.
  • Την ενίσχυση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
  • Την ενίσχυση κτηνοτρόφων.
  • Τη μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
  • Την επιδότηση στα ταξί.
  • Την επέκταση του μειωμένου Φ.Π.Α. στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
  • Τη μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Τις δαπάνες φορέων Γενικής Κυβέρνησης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
  • Το διευρυμένο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, για την κοινωνική προστασία δόθηκαν πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 σε κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Σχετικά Άρθρα