Δυσφορία στην ομάδα Ανδρουλάκη για το “ναι” Βενιζέλου στην πρόταση Μητσοτάκη- Διαφορετικές απόψεις από Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο

 Δυσφορία στην ομάδα Ανδρουλάκη για το “ναι” Βενιζέλου στην πρόταση Μητσοτάκη- Διαφορετικές απόψεις  από Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την αποδοχή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο της πρότασης του πρωθυπουργού να εκπροσωπήσει την Ελλάδα συμμετέχοντας στην “επιτροπή σοφών” του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρόταση και η αποδοχή της επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αξιολογήθηκε, όμως, από πολλούς, αφενός ως μία “υπενθύμιση” του ανοίγματος του πρωθυπουργού προς το κέντρο, αφετέρου ως προσπάθεια να διεισδύσει στο πιο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο στόχοι, όμως, συγκρούονται στη σημερινή συγκυρία με το σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται (δημοσκοπικά) τον κ. Μητσοτάκη ως προς την επιρροή στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ από την άλλη επιχειρεί να διατηρήσει ψηλά την σημαία της πολιτικής αυτονομίας. Το γεγονός, λοιπόν, πως διατείνεται πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ σε μία κυβέρνηση με τη Ν.Δ, και την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος να αξιοποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα “λάθος σήμα”.

Βεβαίως, επισήμως, διατυπώνεται η άποψη πως “ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής και διαθέτει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, ενώ η θέση που του προτάθηκε είναι ένας ρόλος εθνικής εκπροσώπησης”. Ακόμα κι έτσι, όμως, το γεγονός πως μόλις πριν μερικές ημέρες ο κ. Βενιζέλος ήταν στην πρώτη σειρά του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και εκφώνησε, μάλιστα, ομιλία για τον νέο ρόλο και την στρατηγική του κόμματος, και λίγα 24ωρα μετά αποδέχεται την πρόταση Μητσοτάκη, θεωρείται από αρκετούς πως προκαλεί ρωγμές στο αφήγημα της πολιτική αυτονομίας.

Δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν, μάλιστα, δημοσίως.

Ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος χαιρέτησε την τοποθέτηση Βενιζέλου στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης με ανάρτησή του στο Twitter:

Ενώ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον Real fm, εξέφρασε εμμέσως την διαφωνία του, λέγοντας “δεν θα ήθελα να το σχολιάσω, θυμίζω, όμως, πως το ΠΑΣΟΚ αυτή την ώρα δίνει την μάχη της πολιτικής αυτονομίας”. Συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη μεταφέρουν την δυσφορία του για την επιλογή Βενιζέλου, είναι βέβαιο, ωστόσο, πως επισήμως θα αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά, ή θα επισημάνει τον ρόλο “stateman” που έχει πια ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.