Τρία σενάρια για την ελληνοτουρκική κρίση- Τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι

 Τρία σενάρια για την ελληνοτουρκική κρίση- Τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι

Πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει η ενορχηστρωμένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που καλλιεργεί η Άγκυρα; Δεν υπάρχουν βεβαιότητες παρά μόνο πιθανότητες. Τα τρία σενάρια, σύμφωνα με την ανάλυση του newsletter K-Report (κώστας Καλλίτσης, Παύλος Τσίμας).

Σενάριο πρώτο: Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιουνίου, όπου η Τουρκία θα παίξει όλα τα χαρτιά της και θα αντιμετωπίσει πιέσεις να μην εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, θα ήταν ένα σημείο ολοκλήρωσης αυτής της κλιμάκωσης. Όποια κι αν είναι η έκβαση πάντως, μετά από αυτό η μεγάλη τουρκική διαπραγμάτευση θα αλλάξει πίστα. Και ως προς τα ελληνοτουρκικά, θα οδηγήσει είτε σε κάποια αποκλιμάκωση ή σε απότομη περαιτέρω κλιμάκωση.

Σενάριο δεύτερο: Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να δίνει μερικούς δημοσκοπικούς πόντους στον Ερντογάν, η ένταση θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές που, κανονικά, θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023. Μπορεί να συνεχιστεί η κλιμάκωση της έντασης μέχρι τότε; Δύσκολο. Μπορεί να γίνουν πρόωρα οι εκλογές; Επίσης δύσκολο. Διότι, αν γίνουν πριν τον Απρίλιο, δεν θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος που μειώνει το όριο εισόδου στην Βουλή από το 10% στο 7% και επιτρέπει στον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, Μπαχτσελί, να ελπίζει.

Σενάριο τρίτο: Αν η οικονομία δεν αναταχθεί και οι δημοσκοπήσεις, καταδικαστικές για τον Ερντογάν σήμερα, δεν αλλάξουν, μια ακραία εκδοχή θα ήταν να εφαρμόσει ο Ερντογάν το άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναβάλει τις εκλογές, αν η χώρα βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση. Σενάριο κυριολεκτικά ανατριχιαστικό.

Όλα τα σενάρια περιέχουν μεγάλα περιθώρια αβεβαιότητας και υψηλά επίπεδα διακινδύνευσης.
Επιδρούν, επίσης, και στα ελληνικά εκλογικά σενάρια. Προσθέτουν έναν κρίσιμο παράγοντα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί στην επιλογή του χρόνου των εκλογών: Το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να επιλέξει τον χρόνο μεταξύ προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών για να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο. Ή, ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο, αυτό να συμβεί μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, όταν η Ελλάδα θα διευθύνεται από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πηγή: K-Report

Σχετικά Άρθρα