Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Τι σηματοδοτεί η μαζικότερη συμμετοχή υγειονομικών

 Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Τι σηματοδοτεί η μαζικότερη συμμετοχή υγειονομικών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 16ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες 50.000 υγειονομικών. «Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή», σχολιάζει στο libre ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, απερχόμενος πρόεδροςαλλά και εκλεγμένος με τη νικήτρια παράταξη που θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες.  

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, στο μαζικότερο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η ανεξάρτητη παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Κατετάγη πρώτη με διαφορά και έλαβε 11 έδρες στο 33μελες Διοικητικό Συμβούλιο.

«Αγωνιστικό παρόν έδωσαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Με βροντερή φωνή, ζητήσαμε την άρση των άδικων αναστολών που στερούν από το σύστημα 7.500 υγειονομικούς χωρίς υγειονομικό όφελος», λέει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Το συνέδριο μας προσδιόρισε ως αιτία πολέμου τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Έθεσε κόκκινη γραμμή στην παλινόρθωση των εργολάβων, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις υγειονομικών και προνοιακών μονάδων. Αποφάσισε να  πολεμήσουμε με όλα τα μέσα την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του συστήματος».

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να ..χαλάσει… την ΠΟΕΔΗΝ απέτυχαν

«Δεν θέλει η κυβέρνηση απέναντί της μία ισχυρή ΠΟΕΔΗΝ. Έκανε ό,τι μπορούσε για να ανεβεί ή να βγει η φιλοκυβερνητική παράταξη (είχε και συμμάχους της κάποιους διοικητές νοσοκομείων), επειδή έτσι θα ήταν πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε με την εμπλοκή της κυβέρνησης στις εκλογικές διαδικασίες, τις απειλές, τους εκβιασμούς των Διοικήσεων των Νοσοκομείων δεν κατάφεραν την ΠΟΕΔΗΝ να τη καταστήσουν αποκεντρωμένη μονάδα του υπουργείου Υγείας. Τους χαλάσαμε το αφήγημα της διαχείρισης της πανδημίας, αναδείξαμε τις εκατόμβες νεκρών ανά νοσοκομείο, τις παθογένειες του συστήματος, την έλλειψη ΜΕΘ και ήθελαν να διαλύσουν την ΠΟΕΔΗΝ. Δεν το κατάφεραν. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, μπούχτισαν. Και τώρα, αισθάνονται ελεύθεροι και περήφανοι που νικήσαμε όλοι μαζί. Πανηγυρίζουν σε όλη τη χώρα και ετοιμάζονται για νέους αγώνες».

Η ΠΟΕΔΗΝ δέχεται ως μέλη της συμβασιούχους υγειονομικούς

Με καταστατική αλλαγή, τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν την ένταξη των συμβασιούχων στους κόλπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη κυβέρνηση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

«Το Παλαιό καταστατικό όριζε ότι εγγράφονται ως μέλη μόνο μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα. Τώρα, με την καταστατική αλλαγή, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και οι συμβασιούχοι. Προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση, επειδή, πλέον, οι συμβασιούχοι δουλεύουν πολλά χρόνια στο σύστημα μέχρι να γίνουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου και αν γίνουν…».

Τι διεκδικούν οι υγειονομικοί

«Διεκδικούμε δυναμικά την ένταξή μας στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τώρα που η ακρίβεια τσακίζει. Δεν επιτρέπεται οι μισθοί των υγειονομικών να είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού… Δεν επιτρέπεται να μην θεσμοθετείται το εργατικό ατύχημα».

Σχετικά με την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των υγειονομικών, μερικές από τις οποίες μετρούν χρόνια, ο κ. Γιαννάκος σχολίασε: «Αν δεν υπήρχαν κινητοποιήσεις, οι επικουρικοί θα είχαν ήδη απολυθεί. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις ολιγόμηνες παρατάσεις, αλλά αποφύγαμε τις απολύσεις».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα πιο επείγοντα αιτήματα, απάντησε:

«Η άρση των αναστολών εργασίας είναι ένα αυτονόητο αίτημα για μας. Η παραμονή των επικουρικών και των συμβασιούχων στο σύστημα Υγείας, είναι επίσης εκ των ουκ άνευ, με δεδομένο ότι το έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Για την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά συστάθηκε επιτροπή με προηγούμενη δέσμευση ότι, αν βγάλει θετικό πόρισμα, θα μας εντάξου. Έχουν περάσει 17 μήνες, βέβαια από τότε και δεν μας έχουν εντάξει ακόμα…».

Αναμένονται άμεσα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών

«Οι υγειονομικοί με τη μεγάλη συμμετοχή τους στις εκλογές μας αυτή τη φορά μας έστειλαν ένα μήνυμα ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί για να δικαιωθούν τα αιτήματα μας επόμενη μας κίνηση είναι να συγκροτηθούν σε σώμα και αμέσως θα ξεκινήσει η διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων μας. Ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες», λέει ο κ. Γιαννάκος και τονίζει, καταλήγοντας: «Η ατομική ευθύνη …δια πάσαν  νόσον…..  που προβάλει η κυβέρνηση νικήθηκε οριστικά. Οι κινητοποιήσεις σε ένταση δεν θα έχουν προηγούμενο. Ετοιμαστείτε!».