Κρυφές μετρήσεις στο Μαξίμου: Ενθαρρυντικά και ανησυχητικά ευρήματα – Πού επικεντρώνεται η κυβερνητική προσπάθεια το επόμενο διάστημα

 Κρυφές μετρήσεις στο Μαξίμου: Ενθαρρυντικά και ανησυχητικά ευρήματα – Πού επικεντρώνεται η κυβερνητική προσπάθεια το επόμενο διάστημα

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στο «σκληρό πυρήνα» των συνεργατών του πρωθυπουργού από τα πρώτα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όμως, μπορεί η πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο να έδωσε «αέρα» στο προβάδισμα της ΝΔ ωστόσο όλοι οι “κάτοικοι” του Μαξίμου  γνωρίζουν καλά πως αυτό είναι πρόσκαιρο και πως η πραγματική απειλή για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια.

Της Άννας Καραβοκύρη

Στο Μαξίμου δίνουν βαρύτητα σε τρία στοιχεία:

  • πρώτον, στην αντοχή της κυβέρνησης,
  • δεύτερον στην διαφορά από το δεύτερο κόμμα και
  • τρίτον στην προοπτική αυτοδυναμίας.

Στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου τακτικότατα καταγράφονται ενθαρρυντικά αλλά και ανησυχητικά ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συνυπολογίζουν την  παγιωμένη κι ασφαλή διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερος πρωθυπουργός και το γεγονός  της μικρής κυβερνητικής φθοράς.

  • Υπογραμμίζουν μάλιστα  ότι σε όλες τις έρευνες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά μεγαλύτερο από τη διαφορά που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Άλλο ένα στοιχείο που δίνει «αέρα νίκης» στον πρωθυπουργό είναι τα εξωτερικά ζητήματα.

Τόσο η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική και η ομιλία του στο Κογκρέσο όσο και τα «άμεσα αντανακλαστικά» της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις ενισχύουν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «ευρωπαίου ηγέτη»  και συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους γύρω από την κυβέρνηση. Επίσης καταγράφουν ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ΝΔ μπορει και  “φλετραρει” με την αυτοδυναμία. 

  • Τα δημοσκοπικά ευρήματα που ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου είναι η το σταθερό υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας και ανασφάλειας των πολιτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας και η «αμφισβήτηση» των νέων ψηφοφόρων.

Είναι γεγονός πως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών προκάλεσαν την οργή των πολιτών με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταγράψει  «ιστορικό χαμηλό» στις μετρήσεις, το προηγούμενο διάστημα. Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης κατέγραψαν μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου και κυρίως κάμψη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προέταξε τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα, υπογραμμίζοντας πως  «η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται».

  • «Προκαλέσαμε αμηχανία σε κάποιους», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προέτρεψε στο Νταβός και άλλα κράτη να μιμηθούν την Ελλάδα, ενώ στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. επισήμανε.

Άλλο ένα δημοκοπικό εύρημα  που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός πως η ΝΔ δεν έχει «γκελ» στους νεαρούς ψηφοφόρους, και ιδιαίτερα στους 17αρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές με την ήττα της ΔΑΠ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα, οι νέοι μέχρι 24 ετών «γυρνούν την πλάτη» στη ΝΔ και στρέφονται στην αποχή ή μικρά κόμματα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θα χαράξουν στοχευμένη στρατηγική προσέγγισης της νέας γενιάς προκειμένου να αντιστρέψουν τα δεδομένα των μετρήσεων. Το  νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο ο πρωθυπουργός σχαρακτήρισε «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό» θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΝΔ και φοιτητών.