Άκαρπες οι διπλωματικές προσπάθειες Φινλανδίας, Σουηδίας – Άγκυρα: Αυτοί είναι οι όροι μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

 Άκαρπες οι διπλωματικές προσπάθειες Φινλανδίας, Σουηδίας –  Άγκυρα: Αυτοί είναι οι όροι μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στους όρους της Άγκυρας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μετά την πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους των δύο χωρών που επισκέφτηκαν την Άγκυρα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της.

«Είδαμε μια θετική στάση απέναντι στην άρση του εμπάργκο σε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη», δήλωσε ο Καλίν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG . Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα πανομοιότυπη με το PKK.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Καλίν είπε επίσης ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία και οι προσδοκίες για συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπισή τους μεταφέρθηκαν στους ομολόγους τους. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντηση ή κείμενο διαπραγμάτευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια χρονική πίεση να διευθετήσει το θέμα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα διαφωνώντας με την ένταξη των δύο χωρών, λέγοντας ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με τo στρατιωτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Και τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προτού γίνει δεκτό ένα νέο μέλος και έτσι να επωφεληθούν από την εγγύηση συλλογικής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Reuters και από τουρκικά μέσα

Σχετικά Άρθρα