Η “διπλή δολοφονία” της Τζωρτζίνας – Τι αποκαλύπτουν ιατροδικαστικές πηγές

 Η “διπλή δολοφονία” της Τζωρτζίνας – Τι αποκαλύπτουν ιατροδικαστικές πηγές

Νέα δεδομένα φαίνεται πως ενισχύουν το σενάριο της απόπειρας ανθρωποκτονίας, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του κοριτσιού.

Το τοξικολογικό «προφίλ» της 9χρονης Τζωρτζίνας, σχεδόν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της και πιο συγκεκριμένα τρεις ημέρες πριν από την πρώτη ανακοπή καρδιάς που υπέστη τον Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, αναμένεται να δείξει η εξέταση δείγματος αίματος που βρέθηκε σε φιαλίδιο στην Παιδιατρική Κλινική.

Το εν λόγω δείγμα -αν είναι κατάλληλο και έχει συντηρηθεί σωστά- μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες στη Realnews, για τις ουσίες και τα φάρμακα στον οργανισμό του άτυχου παιδιού εκείνη τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές, τα νέα δεδομένα φαίνεται να ενισχύουν το σενάριο της διεύρυνσης των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η χορήγηση ουσιών στο άτυχο κορίτσι και κατά την πρώτη του νοσηλεία, το 2021, τότε στο κατηγορητήριο εναντίον της 33χρονης μητέρας του αναμένεται να προστεθεί και η απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Από την τοξικολογική ανάλυση του δείγματος θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν οι ουσίες που είχε στο αίμα του το παιδί. Αν το δείγμα χρονικά, όπως αναφέρεται, είχε ληφθεί πριν από το πρώτο επεισόδιο, προφανώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα γύρω από το τι προκάλεσε την πρώτη ανακοπή στο παιδί», αναφέρει ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων. Σε κάθε περίπτωση, για να μην αμφισβητηθεί ότι το αίμα είναι της Τζωρτζίνας, όπως λέει, «ίσως να πρέπει να γίνει εξέταση DNA».

Σημειώνεται ότι το αίμα που περιέχει το φιαλίδιο είχε ληφθεί από την εννιάχρονη Τζωρτζίνα στις 8 Απριλίου 2021, για έναν τυπικό μικροβιολογικό έλεγχο, προκειμένου να διερευνηθούν τα επεισόδια σπασμών που επικαλέστηκε η μητέρα της, Ρ. Πισπιρίγκου, κατά την εισαγωγή του παιδιού στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Η ύπαρξή του φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε μετά την παράδοση της ιατροδικαστικής έκθεσης από τον Σωτήρη Μπουζιάνη. Αν και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για αυτή την εξέλιξη, το φιαλίδιο φαίνεται ότι μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Καραμανδάνειο στην Αθήνα.

Η εξέλιξη αυτή ίσως αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά το ενδεχόμενο εκταφής της σορού του άτυχου κοριτσιού, που φέρεται να ζητά από τις Αρχές, μέσω της έκθεσής του, και ο ιατροδικαστής Σ. Μπουζιάνης. Ο Γρ. Λέων, ωστόσο, επιμένει ότι θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει η εκταφή. «Το λέω εδώ και καιρό. Η εκταφή έπρεπε να είχε γίνει τότε που ανασύρθηκε το τάμπλετ. Ακόμα και τώρα, όμως, να γίνει, είναι σημαντικό για να πάρουμε το τοξικολογικό “προφίλ’’, από τη στιγμή που άρχισε το περιστατικό και πιο πριν ίσως, τους προηγούμενους μήνες, μέχρι την κατάληξη του παιδιού», σχολιάζει ο Γρ. Λέων, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι το αίμα και τα ούρα δίνουν το τοξικολογικό «προφίλ» για το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωρών και λίγων ημερών. «Από την ανάλυση των τριχών, όμως, μπορούμε να πάμε πολύ πιο πίσω τη διερεύνησή μας, έως και ένα εξάμηνο πριν».

Οι νέες έρευνες

Την ίδια στιγμή, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται η πραγματογνωμοσύνη των δύο έμπειρων ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας και της 7 μηνών Ίριδας. Παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο παθολογοανατόμος και καθηγητής στο ΕΚΠΑ Σταμάτης Θεοχάρης, μιλώντας στην «R», διαψεύδει ότι ανέλαβε την ιστολογική επανεξέταση των ιστών και των οργάνων των δύο παιδιών, όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Τζωρτζίνας.

«Υπάρχουν ιστολογικά τεμάχια του ενός παιδιού, της Μαλένας, είναι στο δικό μας εργαστήριο, αλλά θα πρέπει να λάβω εντολή για να τα εξετάσω. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία εντολή και δεν έχω μελετήσει κανένα δείγμα. Θέλω να είμαι σαφής», ξεκαθαρίζει ο Στ. Θεοχάρης.

Σε ό,τι αφορά την εννιάχρονη Τζωρτζίνα και το ενδεχόμενο εκταφής, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ συμφωνεί ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι τρίχες για να υπάρχει σε βάθος τοξικολογική ανάλυση». Σημειώνεται ότι δύο μήνες μετά τον ορισμό των Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα ως εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την επαναξιολόγηση των ιατροδικαστικών εκθέσεων των δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, ακόμη αναμένεται η σύνταξη του πορίσματος για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι ιατροδικαστές δεν βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα και μελετούν σχολαστικά τα ευρήματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων της Χριστίνας Τσάκωνα για τη Μαλένα και της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, για την Ίριδα. Πληροφορίες, που επικαλείται η υπεράσπιση της κατηγορούμενης Ρ. Πισπιρίγκου, αναφέρουν πως δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις αιτίες θανάτου μεταξύ των ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Όπως υποστηρίζεται, για τη μεν Μαλένα εντοπίζεται ηπατική ανεπάρκεια και για τη δε Ίριδα αγενεσία φλεβοκόμβου, στοιχείο που είχε εντοπιστεί από την παθολογοανατόμο, αναπληρώτρια

καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Αντιγόνη Μητσέλου. «Στην περίπτωση της Μαλένας και της Ίριδας έχουμε καθαρές τοξικολογικές, ωστόσο επανελέγχονται από τους έμπειρους συναδέλφους τα πάντα και σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα για το τι έφταιξε και χάθηκαν και αυτά τα δύο παιδιά της οικογένειας», καταλήγει ο Γρηγόρης Λέων.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικά Άρθρα