Κίνα: Προετοιμασία για εισβολή στην Ταϊβάν; – Θέλει να πιάσει απροετοίμαστες τις ΗΠΑ

 Κίνα: Προετοιμασία για εισβολή στην Ταϊβάν; – Θέλει να πιάσει απροετοίμαστες τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο, που εικάζεται να διέρρευσε από πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου  στο Πεκίνο, μεταξύ ανώτατων αξιωματικών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), καθώς και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Κίνα προετοιμάζεται ενεργά να θέσει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου.

Τα σχέδια που συζητήθηκαν στη συνάντηση στις αρχές Μαΐου επικεντρώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική στρατιωτική επίθεση κατά της Ταϊβάν και την κατάληψη της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας του αρχιπελάγους από την Κίνα που περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν στην Ινδονησία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία (τα αμφισβητούμενα νησιά Κουρίλ).

Το βασικό επίκεντρο της συνάντησης των υψηλόβαθμων αξιωματούχων ήταν η προετοιμασία για την οικοδόμηση ενός «συστήματος διοίκησης και ελέγχου κοινής κινητοποίησης στρατιωτικού-πολιτικού επιπέδου» και η «καθιέρωση διαδικασιών εν καιρώ πολέμου».

Ο άμεσος κινεζικός στρατιωτικός στόχος είναι η κατάκτηση της Ταϊβάν μαζί με την επίτευξη πλήρους ελέγχου της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει τη διατήρηση των τεχνητών νησιών που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την απομάκρυνση όλης της ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων από την αλυσίδα νησιών.

Αυτοί οι φαινομενικά εκτεταμένοι στόχοι στρατιωτικής εκστρατείας αναγκαστικά θα έφερναν τον PLA σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις Ιαπωνικές, τις αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι επικεντρώνονται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένουν ότι οποιαδήποτε κινεζική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν θα καθυστερούσε μέχρι και μετά τις εκλογές του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, του Νοεμβρίου 2022, όπου ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει να κερδίσει μια τρίτη θητεία ως Πρόεδρος του Κόμματος. Στην πραγματικότητα, οι Κινέζοι μπορεί να σχεδιάζουν μια αιφνιδιαστική εκστρατεία τον Οκτώβριο που θα έπιανε απροετοίμαστους τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και τους δυτικούς συμμάχους.

Σχετικά Άρθρα