Τσίπρας στον Real fm: Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες – Πολιτική αλλαγή με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Τσίπρας στον Real fm: Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες – Πολιτική αλλαγή με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Αυτό που φοβάμαι όσο περνάει καιρός και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι αν θα κερδίσουμε, αλλά τι θα παραλάβουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.https://7de133009428ad9f581102c9d9a5095d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, με προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τουλάχιστον δύο κόμματα, η οποία «θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία». Ξεκαθάρισε δε ότι «πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτο κόμμα».

ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε δικαιωμένος για την πρωτόγνωρη διαδικασία στο κόμμα. «Ήταν ένα ρίσκο για τη συμμετοχή» είπε, σημειώνοντας ότι από τη μια δεν υπήρχε ανθυποψήφιος και αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έκανε ό,τι άλλα κόμματα, να προσκαλέσει και φίλους να προσέλθουν στις κάλπες. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο με 30.000 μέλη, πριν την εσωκομματική εκλογή είχε 60.000 μέλη και τώρα έχουμε 170.000 μέλη, σχεδόν τριπλασίασε τα μέλη» ανέφερε. «Η επόμενη ημέρα είναι μέρα ευθύνης» σημείωσε, τονίζοντας ότι το πρώτο συμπέρασμα από τη διαδικασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. «Έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία και τώρα αυτό αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών» τόνισε.

Με αφορμή και την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή προσώπων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε από τον Ν. Χατζηνικολάου για τη στάση του νέου προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη. «Εγώ ζητάω να μην έχει κανείς κλειστά χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αυτός που θα έχει προβάδισμα στη λαϊκή ετυμηγορία. «Αφήνονται σκιές που έχουν ένα θεσμικό αντίκτυπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όσο ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ξεκαθαρίζει, «δημιουργεί υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις τύπου Παπαδήμου και τραπεζιτών».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καλά που δεν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. «Όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα πρέπει να δούμε τι διεκδικήσαμε και τι δεσμεύσεις πήραμε» σημείωσε με νόημα. Τάχθηκε κατά του μοντέλου του πρόθυμου, δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση και υπενθύμισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση είχε μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, πετυχαίνοντας επενδύσεις στη χώρα και σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αρχικά συνέχισε αυτή τη διαπραγμάτευση και έθεσε μια σειρά από ανταλλάγματα στις ΗΠΑ, τελικά δεν πήρε κανένα από αυτά. «Ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν το 100%, εμείς τους δώσαμε το 100% αυτών που ζήτησαν» είπε, τονίζοντας ότι η αμυντική συμφωνία τελικά ανανεώθηκε επ’ αόριστον. Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό του για το πού μπορεί να οδηγήσει η νέα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα επιπλέον 17% της ΔΕΗ, που πλέον λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση προσδένοντας το ενεργειακό μίγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο θέμα η απουσία ελέγχων του κράτους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τόνισε ακόμη ότι από πλευράς της κυβέρνησης δεν υπήρξε καν πρόθεση να αναγνωρίσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. «Φτάσαμε Μάρτιο και κάτω από τις δικές μου πιέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα υπερκέρδη. Και ακόμη τα ψάχνουνε» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η κοινή ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Με αυτόν τον σχεδιασμό μπορούμε αισθητή πτώση των τιμών» είπε. Τόνισε ακόμη πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική παρέμβαση για την ακρίβεια στο ράφι, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι μαζί με τις χώρες του Νότου, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να είναι να συμπεριληφθεί στη ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Σχετικά Άρθρα