Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τι συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση – Τα F 35, η Ουκρανία και ο… χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας

 Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τι συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση – Τα F 35, η Ουκρανία και ο… χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης στη συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Πάντως ο κ. Μπάιντεν, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν αναφέρθηκαν ούτε μία φορά στην Τουρκία, αν και ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε “καρφώσει” τη στάση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξη του και είχε καταγγείλει τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Στην αντιφώνηση του κατά τη δεξίωση μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε έμμεσες μόνο νύξεις. Παραλλήλισε εμμέσως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας και διαμήνυσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αντιδρούν ομόφωνα σε οποιονδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητου κράτους. Και υπογράμμισε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε πάντως δημοσίως ευθέως στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι:΅”Κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών”. Στο σημείο αυτό χειροκροτήθηκε από στελέχη της ελληνικής ομογένειας, που είχαν προσκληθεί στη δεξίωση, αλλά και από τον κ.Μπάιντεν.

Νωρίτερα, στον καναπέ του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί αόριστα στην εμπορική, ενεργειακή και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Και στη δεξίωση ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε ευθέως την ελληνική επιθυμία και ελπίδα να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F35.

  • Το θέμα πάντως που κυριάρχησε στις δημόσιες τοποθετήσεις Μητσοτάκη- Μπάιντεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και στον καναπέ του Λευκού Οίκου αλλά και κατά τη δεξίωση εγκωμίασε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι της κατ’ ιδίαν συζήτησης τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο από την προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-17 σημείωναν με νόημα ότι υπάρχουν «πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ παρέπεμπαν στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

  • Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης για να δείξει το μέγεθος της τουρκικής παραβατικότητας και του αναθεωρητισμού που διακατέχει την Άγκυρα παρουσίασε στον κ. Μπάιντεν χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Παράλληλα σημείωσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από κατοικημένα νησιά με τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η πρακτική. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

  • Συζητήθηκε επίσης το θέμα αγοράς F-35 όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης και λίγο μετά την συνάντηση κατά την δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το ελληνικό αίτημα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό να αποκτηθούν το 2028. «Πρέπει να προγραμματίζουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωναν πηγές και τόνιζαν ότι τότε θα υπάρχουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αγορά τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συνδυάσει την απόκτηση των F-35 με την επένδυση που σχεδιάζει η Lockheed Martin στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Επίσης, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει διευκόλυνση στην χρηματοδότηση της αγοράς.

  • Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση.

Όπως μεταδίδουν πηγές υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών για την ανάγκη παρέμβασης στις τιμές του φυσικού αερίου μέσω της επιβολής πλαφόν ώστε να υπάρξει μείωση. Κοινός τόπος υπήρξε και για την χρησιμότητα προς αυτή την κατεύθυνση μιας κοινής στάσης ΕΕ – ΗΠΑ. Στην κατεύθυνση αυτή θετικά αναμένεται να συμβάλει ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των δύο χωρών. Εξ ου και εξουσιοδοτήθηκαν ο Νίκος Τσάφος, που σύμφωνα με πληροφορίες ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και του Έρικ Χοκστάιν, συμβούλου του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά. «Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν.

Στην στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ιδιαίτερη αξία έχει η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο που θα μεταφέρει αέριο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα με την δημιουργία και επέκταση ανάλογων μονάδων στη χώρα η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να επιταχύνει την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. 

Σχετικά Άρθρα