Λευκός Οίκος : Οδηγεί τη Ρωσία στη χρεοκοπία

 Λευκός Οίκος : Οδηγεί τη Ρωσία στη χρεοκοπία

Αυξάνεται η δημοσιονομική πίεση της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, κλείνοντας έτσι το «παράθυρο» για τις πληρωμές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενστάσεις από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να μπλοκάρει πλήρως τη δυνατότητα της Ρωσίας να πληρώσει Αμερικανούς ομολογιούχους μετά τη λήξη εξαίρεσης (waiver) στην εφαρμογή των κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα, μια κίνηση που θα έφερνε τη Μόσχα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Στοιχείων Ενεργητικού του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να επιτρέψει να λήξει στις 25 Μαϊου η εξαίρεση που έδινε στη Μόσχα τη δυνατότητα να πληρώνει επενδυτές παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και σε ρωσικές τράπεζες.

Κάποιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποστηρίξει κεκλεισμένων των θυρών ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να πληρώσει το χρέος της θα «στέγνωνε» ακόμα περισσότερο τα ρωσικά κρατικά ταμεία και θα κατεύθυνε αλλού πόρους οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα δαπανούνταν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρατείνει την εξαίρεση στην εφαρμογή των κυρώσεων για να ασκήσει δημοσιονομική πίεση στη Μόσχα, τόνισαν οι πηγές.

Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση.

Σχετικά Άρθρα