Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ δηλώνουν έτοιμοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας- “Θα ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της”

 Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ δηλώνουν έτοιμοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας- “Θα ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της”

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης” των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: “Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής”.

“Ο πόλεμος της Ρωσίας αποτυγχάνει”

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω βιντοσύνδεσης. «Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο.

Μπλίνκεν: “Μίλησα με Τσαβούσογλου, θα βρεθεί λύση”

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσημο αίτημα από την Φινλανδία

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο Sauli Niinistö και την πρωθυπουργό Sanna Marin, οι οποίοι ανέφεραν ότι η κίνηση πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας προτού η Φινλανδία μπορεί να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Μάριν στο Ελσίνκι την Κυριακή. “Τις επόμενες ημέρες. Θα βασίζεται σε μια ισχυρή εντολή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήμασταν σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ”.
«Είμαστε στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μια ιστορική απόφαση να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι λαμβάνουμε τις αποφάσεις μαζί»,
πρόσθεσε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ

Η κίνηση θα φέρει τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα 830 μίλια σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να οριστικοποιηθεί καθώς τα νομοθετικά σώματα και των 30 σημερινών μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν νέους αιτούντες.
Κινδυνεύει επίσης να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, της οποίας ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Φινλανδό ομόλογό του Νινίστο το Σάββατο ότι η εγκατάλειψη της στρατιωτικής ουδετερότητας και η ένταξη στο μπλοκ θα ήταν «λάθος», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου. Το Σάββατο, η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα μετά από προβλήματα στη λήψη πληρωμών.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο η Φινλανδία εισέβαλε από τη Σοβιετική Ένωση, η χώρα ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση της Ρωσίας. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε αυτόν τον υπολογισμό.
Το Σάββατο, ο Niinistö τηλεφώνησε να ενημερώσει τον Πούτιν για τις προθέσεις της Φινλανδίας να ενταχθεί στο μπλοκ, λέγοντας ότι «οι ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και η μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας». σε δήλωση του γραφείου του Φινλανδού προέδρου.
Η Μάριν επανέλαβε το αίσθημα την Κυριακή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι σε ό,τι αφορά την πυρηνική απειλή, “δεν θα παίρναμε αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε τώρα, αν δεν πιστεύαμε ότι ενισχύουν τη δύναμή μας ή την ασφάλειά μας. Φυσικά, εμείς πιστεύουμε ότι αυτές είναι οι σωστές αποφάσεις και θα ενισχύσουν την εθνική μας ασφάλεια».
Η Σουηδία έχει εκφράσει παρόμοιες απογοητεύσεις και αναμένεται επίσης να κάνει παρόμοια κίνηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Και οι δύο χώρες πληρούν ήδη πολλά από τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα οποία περιλαμβάνουν ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα βασισμένο στην οικονομία της αγοράς. δίκαιη μεταχείριση των μειονοτήτων· δέσμευση για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων· την ικανότητα και την προθυμία να συνεισφέρουν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ· και δέσμευση για δημοκρατικές πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις και θεσμούς.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις. Οι περισσότεροι Σουηδοί εγκρίνουν επίσης την ένταξη της χώρας τους στη συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εκεί.
Ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, Ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο Sky News την Πέμπτη ότι εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο μπλοκ, “αυτό θα απαιτήσει ορισμένα στρατιωτικά τεχνικά μέτρα όπως η βελτίωση ή η αύξηση του βαθμού αμυντικής προετοιμασίας κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων”.

Με πληροφορίες από το CNN International

Σχετικά Άρθρα