Backstage/ Στο στόχαστρο και του Μαξίμου ο “Τάκης”- Το παρασκήνιο της κόντρας Μπακογιάννη-Θεοδωρικάκου

 Backstage/ Στο στόχαστρο και του Μαξίμου ο “Τάκης”- Το παρασκήνιο της κόντρας Μπακογιάννη-Θεοδωρικάκου

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον πρωθυπουργό έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Πολιτικού “έρωτα”, αρχικά, όταν ο υπουργός ήταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και πιστώθηκε την εσωκομματική νίκη και την κατάκτηση της προεδρίας, αλλά και την στρατηγική του “εκλογές τώρα” που αποσκοπούσε στην φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, με την μεγάλη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, το άστρο του πρώην δημοσκόπου (GPO) έλαμψε στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Μια σειρά από λάθη του “Σερ Τάκης” (όπως των αποκαλούν οι φίλοι του) προκάλεσαν, ωστόσο, την δυσαρέσκεια, αρχικά του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, και στη συνέχεια του ίδιου του πρωθυπουργού. Επ’ αυτού το παρασκήνιο είναι έντονο και οι γνωρίζοντες περιγράφουν μία κατάσταση που κάποια στιγμή είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αυτό οδήγησε στην αποκαθήλωση του Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών και σε μία πολιτική εξορία αρκετών μηνών.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος φημίζεται, όμως, ως “survivor” και αργά αλλά σταθερά κατόρθωσε να…ξαναγίνει απαραίτητος. Όταν αποφασίστηκε να αποπεμφθεί ευγενικά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και μετά από αρκετές αρνήσεις άλλων στελεχών να αναλάβουν την “ηλεκτρική καρέκλα” της Κατεχάκη, ο Θεοδωρικάκος αξιολογήθηκε ως “σκληρό καρύδι” που μπορεί να συνεχίσει την πολιτική Χρυσοχοϊδη, χωρίς, όμως, να προκαλεί. Εκεί κάποιοι θυμήθηκαν την θητεία του στην…ΚΝΕ και στο ΠΑΣΟΚ και κρίθηκε πως μπορεί να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς.

Η σχέση του, όμως, με το ισχυρό τμήμα του Μεγάρου Μαξίμου (…) δεν υπήρξε ποτέ άριστη. Σύννεφα στις σχέσεις υπήρχαν πάντοτε, τα οποία πύκνωναν και από αρκετές αναφορές βουλευτών για το “αλαζονικό” ύφος του υπουργού και για το γεγονός πως λειτουργεί μόνο μέσω ενός πολύ στενού κύκλου. Γι αυτό το τμήμα του Μαξίμου, άλλωστε, ο προνομιακός συνομιλητής με την Κατεχάκη ήταν πάντοτε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου που θεωρείται επιχειρησιακά άρτιος και πολιτικά συνεννοήσιμος…

Η δημόσια κόντρα του υπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προκαλεί, τώρα, νέους τριγμούς. Μπορεί ο δήμαρχος να μην είναι μέρος του Μαξίμου, όλοι γνωρίζουν, όμως, πως οι οικογενειακοί δεσμοί είναι άρρηκτοι. Για να εκθέσει ο Μπακογιάννης τον Θεοδωρικάκο δημόσια -μέσω του Σκάϊ- είναι σαφές πως προϋπήρξε τουλάχιστον ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Και το ότι, όπως είπε, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατέστη εφικτό να γίνει συνάντηση παρότι το προσπαθεί επί ένα μήνα, ενισχύει τις σχετικές αναφορές που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και από άλλους υπουργούς και, κυρίως, βουλευτές της Ν.Δ.

Σε μία ιδιότυπη αξιολόγηση υπουργών που έχει κάνει, όπως λέγεται, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, μέσω των συχνών επαφών του με βουλευτές (τις οποίες ενέτεινε τελευταία λόγω του συνεδρίου), ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι από τους λιγότερο δημοφιλείς υπουργούς στην Κ.Ο της Ν.Δ, και αρκετοί του χρεώνουν “προσωπική ατζέντα”.

“Τάκη, έχουμε πρόβλημα”

«Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε», είπε ο Μπακογιάννης πως μετέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κι αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι αναφέρουν ότι η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής και διερωτώνται γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος. «Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το “τι αλήθεια θέλει;”, των κύκλων του υπουργού, αποτελεί μάλλον και ένα κρυφό ερώτημα σχετικά με το για ποιούς λόγους ο Κώστας Μπακογιάννης αναδεικνύει με ένταση την αντιπαράθεσή του με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, και δη ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό. Όλοι, φυσικά, κατανοούν πως ο δήμαρχος Αθηναίων δεν θα είχε ανοίξει την πολιτική βεντέτα χωρίς να έχει ενημερώσει, πιθανώς και να συμβουλευτεί, συγκεκριμένα πρόσωπα. Γι αυτό και οι γνωρίζοντες αναφέρουν πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πρέπει να αναζητά αντιπάλους μόνο στην πλατεία Κοτζιά αλλά να προβληματιστεί σχετικά με πιθανή (νέα) δυσφορία στο στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου…

Πολιτικοί λόγοι

Ως προς την ουσία της σύγκρουσης, πάντως, το γεγονός πως ο δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε το πρόβλημα ελλιπούς αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας έχει και πολιτικούς λόγους. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού αξιολογούν πως η Ν.Δ χάνει πόντους στο αφήγημα της ασφάλειας που είχε καλλιεργήσει. Ο Θεοδωρικάκος προσπαθεί να το καλύψει με τις επιχειρήσεις-σκούπα, ή με την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Όμως το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει αλλά εντείνεται και δημοσκοπικά αξιολογείται ως μειζον για τη Ν.Δ επειδή ενισχύει την σκληρή δεξιά ατζέντα. Δεν διέλαθαν της προσοχής αρκετών στο Μέγαρο Μαξίμου οι συχνές αναφορές του βουλευτή της Α’ Αθήνας Κωνσταντίνου Μπογδάνου που συνεργάζεται, πλέον, με την Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη.

Οι δηλώσεις της σύγκρουσης

Απορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δήλωση Μπακογιάννη
«Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».

Μπακογιάννης: Ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα
Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Υποχρεώνεται, όπως είπε, να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση.

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο… Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό, δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, με την καθαριότητα, με το φως, με το πράσινο, με τον πολιτισμό στις γειτονιές, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε, όπως καταλαβαίνετε, την αστυνομία.

Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα.

Σχετικά Άρθρα