Επιστροφή του… ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο Συνέδριο – Γιατί ο Ανδρουλάκης έκανε πίσω στο Δημοκρατική Παράταξη

 Επιστροφή του… ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο Συνέδριο – Γιατί ο Ανδρουλάκης έκανε πίσω στο Δημοκρατική Παράταξη

Το νέο όνομα του κόμματος καλούνται να επιλέξουν τα μέλη του ΚΙΝΑΛ σήμερα Κυριακή (8/5). Τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στο «Κίνημα Αλλαγής» συνοδευόμενο από το σημερινό του λογότυπο και στο «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» με το παλιό σήμα, τον πράσινο ήλιο.

εκλογές ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ψηφοδέλτιο

Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συνεχείς συσκέψεις, τις τελευταίες ημέρες, στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου εξετάστηκαν τα πολιτικά και νομικά πλεονεκτήματα κάθε ονομασίας, ενώ απορρίφθηκαν προτάσεις όπως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, θα εκλέξουν τα νέα τοπικά και νομαρχιακά όργανα, αλλά και τους αντιπροσώπους ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου.

Κάθε όνομα που εμπεριέχει την ονομασία Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει στο εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή, 8 Μαΐου, η «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση», που αποτελείται από την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για τον τίτλο του κοινού φορέα, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι κάθε όνομα το οποίο περιλαμβάνει το «Κίνημα Αλλαγής» αποτελεί την καλύτερη λύση για τον χώρο. Θεωρούν, δε, πως πρόκειται για ονομασία που αποτυπώνει τη συμπαράταξη των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όπως δρομολογήθηκε από το 2015 και το 2017.

Η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «κοινός στόχος όλων μας είναι μία ανανεωμένη παράταξη ευθύνης, ικανή να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να αποτελέσει τον νέο πόλο εξουσίας, με δική της πρόταση διακυβέρνησης στη βάση των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας».

Επίσης, καλεί σε προσέλευση και συμμετοχή στις κάλπες στις 8 Μαΐου για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών καθώς και συνέδρων.

Τα εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία της 8ης Μαΐου αναφέρονται στην παρακάτω λίστα:

Το αποτέλεσμα της σημερινού δημοψηφίσματος σηματοδοτεί την επιστροφή τoυ… ονόματος «ΠΑΣΟΚ» και το ψηφοδέλτιο, στις επόμενες εκλογές θα γράφει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ». Η δεύτερη επιλογή “ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη” ήταν, ένα όνομα που όπως λέγεται ήθελε ο Ν. Ανδρουλάκης αλλά προτίμησε, ελέω εσωκομματικών συσχετισμών, να μην το εισηγηθεί.

Αυτό συνέβη για τους εξής λόγους: η πλήρης αποσύνδεση από το Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν κάτι που ήθελαν οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά ενώ ακόμα και η πλευρά Παπανδρέου εμφανιζόταν ιδιαίτερα θετική προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος, αυτών που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ ήθελε να παραμείνει το Κίνημα Αλλαγής. Διαφωνίες εξέφρασε ο Α. Λοβέρδος, ωστόσο θεωρήθηκε πως εκφράζει μικρότερο κομμάτι, και συνεπώς επικράτησε η πρόταση «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ». Το πλέον σημαντικό, όμως, για τον Ν. Ανδρουλάκη ήταν η επιστροφή του πράσινου ήλιου, αντί του προηγούμενου σήματος, κάτι που θεωρείται ο συνδετικός κρίκος με το ένδοξο παρελθόν του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ηγεσία ήθελε η νέα ονομασία να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία (ανω του 60 με 70%), προκειμένου να μην υπάρξουν «γκρίνιες», συνεπώς ο Ν. Ανδρουλάκης αποφάσισε να μην τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, «ακούγοντας» τις φράξιες του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη σημερινή ψηφοφορία το ενδιαφέρον στρέφεται στο επικείμενο συνέδριο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες. Το κλίμα στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει ιδανικό για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, ενώ και η αλλαγή της ονομασίας θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά του Ν. Ανδρουλάκη. Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση, δεδομένου ότι στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις, δε, χαρακτηρίζονται ως θετικός προπομπός για την ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ουδείς φαίνεται να επαναπαύεται. Στόχος είναι να πλησιάσουν όσο γίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον απειλήσουν, κάτι που παραδέχονται ότι είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο.