Υψηλάντη: Αν υπήρχε τότε MeToo, μεγάλα ονόματα του ’60 θα είχαν καταρρακωθεί

 Υψηλάντη: Αν υπήρχε τότε MeToo, μεγάλα ονόματα του ’60 θα είχαν καταρρακωθεί

“Αν υπήρχε το MeToo τη δεκαετία του 1960, πολλά και μεγάλα ονόματα θα είχαν καταρρακωθεί” συμφώνησε η Αιμιλία Υψηλάντη με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή “The 2Night Show”.

“Ο άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος, σε όλες τις εποχές. Όμως να πούμε κάτι, άλλο το έργο των ανθρώπων και άλλο ο ίδιος ο άνθρωπος. Γιατί και με τον ίδιο τρόπο αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης θα έπρεπε να τα βγάλουμε από τα μουσεία, εάν δούμε τον χαρακτήρα των δημιουργών τους. Σαφώς είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Καταλαβαίνω βέβαια τη σύνδεση που είναι μοιραίο να γίνεται, αλλά θα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε” συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με την επίδραση του MeToo στον καλλιτεχνικό -και όχι μόνο χώρο- η ηθοποιός τόνισε πως “Είναι μια καινούργια μέρα για το ανθρώπινο είδος θα έλεγα. Όλα αυτά γιατί υπάρχουν; Γιατί υπάρχει ο φόβος. Ο φόβος να αντιπαρατεθείς σε κάτι που δεν θεωρείς σωστό. Ο φόβος του να μιλήσεις για πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου. Όταν πια ο άνθρωπος έρχεται μπροστά σε ένα ηθικό δίλημμα δεν μπορεί να λέει πως ‘αυτό δεν με αφορά’. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν συμβαίνουν κάποια πράγματα έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο ο θύτης”.

Σχετικά με τη δική της εμπειρία τόνισε: “Έχω βρεθεί θύμα χειραγώγησης από συνάδελφο, αλλά δεν μπορούσα να τον καταγγείλω, γιατί θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έκανε για να γίνω καλύτερη. Ο πιο ισχυρός θέλει να τον εξουσιάσει τον άλλον. Η ισότιμη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και ο αλληλοσεβασμός δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Αυτός που νιώθει πιο ισχυρός θέλει πάντα να εξουσιάσει τον άλλον. Έτσι καλύπτει την προσωπική του αδυναμία”.