Νέο κύμα “Δεν πληρώνω”, με αφορμή ακρίβεια και λογαριασμούς – Μπρος πίσω με τον ΦΠΑ, ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται

 Νέο κύμα “Δεν πληρώνω”, με αφορμή ακρίβεια και λογαριασμούς – Μπρος πίσω με τον ΦΠΑ, ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται

Οι λογαριασμοί πνίγουν τα νοικοκυριά και αυτό πιστοποιήθηκε πλέον και επίσημα μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ , σύμφωνα με τα οποία το πρώτο δίμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 2,536 δισεκατομμύρια, ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισεκατομμύρια. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή στο συνολικό ληξιπρόθεσμο περιλαμβάνεται χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ μίας επιχείρησης, δεν παύει να υπάρχει αύξηση των οφειλών.

Μάλιστα από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως οφείλεται βασικά στη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να υπάρξει μια άτυπη στάση πληρωμών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Η παράταση του πλέγματος στήριξης στην ενέργεια είναι δεδομένη, ωστόσο εναλλακτικά μέτρα είναι στο τραπέζι για να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις.

Μέσα στο Μάιο θα ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο για την ενέργεια και ήδη καταρτίζεται ένα plan b σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν πάρει στοχευμένα μέτρα αλλά μεταθέσει τη συζήτηση για αργότερα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το θέμα των ανατιμήσεων αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πληρωμές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία. Στόχος είναι να μην αναβιώσουν μνήμες από την μνημονιακή περίοδο και να μην υπάρξει ένα νέο «δεν πληρώνω» αλλά να βρεθεί μια λύση που θα δίνει διέξοδο στα νοικοκυριά.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εξετάζεται, ωστόσο αν τελικά υλοποιηθεί θα αφορά έναν μικρό αριθμό προϊόντων (ενδεχομένως δύο ή τρία προϊόντα) λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Επίσης αναμένεται να υπάρξει παράταση για όλη την χρονιά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. μεταφορές, τουρισμός, καφές).

Στο τραπέζι είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ή μιας κάρτας τροφίμων εφόσον συνεχιστεί το κύμα των ανατιμήσεων. Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ τον Ιανουάριο- δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών ανήλθε σε 12.1%. Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% .

Τα μέτρα

Το πρώτο βήμα ενίσχυσης θα γίνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου με στόχο την στήριξη περίπου 550.000 χαμηλόμισθων. Η πρώτη αύξηση της τάξης του 2% είχε δοθεί στον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο και τώρα αναμένεται να δοθεί μία επιπλέον ενίσχυση κοντά στο 7%, σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οι χαμηλόμισθοι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά το Πάσχα.

Θα ακολουθήσει τον Ιούνιο η μείωση κατά 0.5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Τα τελευταία χρόνια οι εισφορές έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες και στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχει σωρευτικά φτάσει η μείωση στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Η συνέχεια θα δοθεί την 1η Ιανουαρίου 2023, οπότε και προγραμματίζεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να. σημειωθεί πως η εισφορά – που αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ- έχει παγώσει σε αυτή τη φάση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο στόχος είναι την νέα χρονιά να καταργηθεί τόσο για τις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα