Βαρουφάκης: Χωρίς εναλλακτικές σε αυτό το ευρώ, θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΝΔ

 Βαρουφάκης: Χωρίς εναλλακτικές σε αυτό το ευρώ, θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΝΔ

Ημερίδα για την αποτίμηση των 20 χρόνων του ευρώ πραγματοποίησε το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού – mέta στην Τεχνόπολη, με ομιλητές τον Νίκο Θεοχαράκη, τον Μαρκ Μπλάιθ και παρέμβαση και του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αναφέρθηκε στην πολιτική οικονομία και την ιστορία του κοινού νομίσματος. Ο κ. Θεοχαράκης τόνισε πως «μια από τις πιο εσφαλμένες φιλοδοξίες της Ευρωζώνης ήταν πώς θα φέρει τους λαούς της ΕΕ πιο κοντά» και κατέληξε πως «τελικά έκανε το ακριβώς αντίθετο».

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Μπλάιθ από το Πανεπιστήμιο Μπράουν (Brown) των ΗΠΑ έκανε μια συνολική αποτίμηση του ευρώ εν μέσω ενός ευρωπαϊκού πολέμου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, υπογραμμίζοντας πως «από την προσπάθεια να γίνουν όλες οι χώρες της ΕΕ σαν τη Γερμανία, καταλήξαμε στην πραγματικότητα σε ένα μέλλον όπου τα πάντα στον κόσμο αλλάζουν ραγδαία, με την Ευρώπη να καλείται να λάβει άμεσα σημαντικές αποφάσεις».

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για τις εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «αν δεν έχουμε εναλλακτικές θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ». «Αν δεν έχεις τρόπο να αποδράσεις από ένα σπίτι που καίγεται, τότε υπογράφεις ό,τι σου δίνουν. Το ευρώ ειναι έτσι δομημένο ώστε νομοτελειακά να οδηγεί στις φούσκες και τις φυλακές του χρέους. Εμείς παλεύουμε για να δημιουργήσουμε πυροσβεστήρες μέσα στο φλεγόμενο αυτό σπίτι και να ανοίξουμε τις εξόδους εκείνες, ώστε αν χρειαστεί να βγούμε -όχι ότι θέλουμε-, αλλά αν χρειαστεί να μπορούμε να το κάνουμε» είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα», που αποτελεί μέρος του προγράμματος του ΜέΡΑ25 και το οποίο έχει κατατεθεί στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου του κόμματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας της κοινωνίας στη Βουλή, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει», αυτή είναι η οικονομική κατάσταση από το 2010 και μετά, επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε πως με το Σύστημα «Δήμητρα» πέρα από αμοιβαία εξόφληση χρεών, υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας σε περιόδους κρίσεις ή ακόμα και σε «κανονικές συνθήκες», ενώ τέλος οι συναλλαγές αυτές είναι δωρεάν σε αντίθεση με όσες περνάνε μέσα από τις ιδιωτικές τράπεζες και θα βοηθήσουν στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ακόμα τη δυνατότητα μετατροπής του Συστήματος «Δήμητρα» σε εθνικό νομισματικό σύστημα. «Δεν πρόκειται εμείς να πούμε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΚΤ δεν υπάρχει περίπτωση να μας κλείσει τις τράπεζες αν έρθουμε σε ρήξη με όσα παράλογα μας επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και τότε υπάρχει είτε η δυνατότητα της κωλοτούμπας αλά Τσίπρα είτε να τους απαντήσουμε κάντε ό,τι καταλαβαίνετε» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Αυτή είναι η διαφορά μας με το μνημονιακό τόξο, ότι πιστεύουμε ότι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί ως χώρα, δεν είναι να μας πετάξουν από το ευρώ, αλλά να παραμείνουμε σε αυτό με όρους λιτότητας, συρρίκνωσης και ερημοποίησης» ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και δήλωσε πως θα πρέπει παράλληλα να εθνικοποιηθούν οι εμπορικές τράπεζες, να πτωχεύσει συντεταγμένα η Τράπεζα της Ελλάδος και να χρησιμοποιηθεί η υποδομή του εθνικού λαχείου για τις πρώτες νομισματικές εκδόσεις, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και αυτό θα είναι το σχέδιο μας αν χρειαστεί να βγούμε από το ευρώ, χωρίς να είναι αυτός ο στόχος μας. Εμείς εδώ κάνουμε μία πολιτική τομή, λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο» κατέληξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα