Νέες ρωσικές επιθέσεις στη σκιά της διεθνούς κατακραυγής για την Bucha – Αρνείται η Μόσχα εκτελέσεις αμάχων – Απόσυρση από τη Σούμι

 Νέες ρωσικές επιθέσεις στη σκιά της διεθνούς κατακραυγής για την Bucha – Αρνείται η Μόσχα εκτελέσεις αμάχων – Απόσυρση από τη Σούμι

Διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την μικρή πόλη Bucha λίγο έξω από το Κίεβο. Μαζικοί τάφοι, πτώματα στους δρόμους και εκτελέσεις αμάχων συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε βαρύ έγκλημα πολέμου.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Την ώρα που η Ρωσία, αρνείται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης», η ουκρανική εισαγγελία ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 410 αμάχων στις περιοχές που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά τη ρωσική αποχώρηση. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν μαρτυρίες και αποδεικτικό υλικό, όπως φωτογραφίες και βίντεο ώστε να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοτικής αρχής, υπολογίζεται πως μόνο στην Bucha, έχουν ενταφιαστεί πάνω από 300 άνθρωποι σε μαζικούς τάφους.

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά).

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις εκρήξεις στις δύο πόλεις. Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα