Γουργουλιάνης: Σε πορεία ενδημικότητας ο κοροναϊός

 Γουργουλιάνης: Σε πορεία ενδημικότητας ο κοροναϊός

Στοιχεία που δείχνουν «πορεία ενδημικότητας του ιού» παρουσιάζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο καθηγητής  επικαλείται τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μη ηλικιωμένων και των ατόμων χωρίς υποκείμενα νοσήματα περνούν την νόσο με συμπτώματα μίας απλής γρίπης.

Σταϊκούρας – Όλες οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr τονίζει: «Τα συμπτώματα είναι συνήθως ελαφρά και αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε πορεία ενδημικότητας ο ιός. Τα στοιχεία ερευνών αυτό δείχνουν. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στις αρχές του 2020, νοσηλεύονταν το 5% των ασθενών με κορωνοϊό, ενώ τώρα νοσηλεύεται το 5 τοις χιλίοις. Επίσης, οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό στο πρώτο κύμα έφταναν στο 1%, ενώ πλέον βρίσκονται στο ένα τοις χιλίοις. Επίσης, σήμερα το 70% των διασωληνωμένων είναι άτομα άνω των 65 ετών και το υπόλοιπο 30% ηλικίας 40 έως 65 ετών, τα οποία, ωστόσο, έχουν συννοσηρότητες. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι στοιχεία που δείχνουν πορεία ενδημικότητας του ιού»

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κοινωνία θα μπορέσει να γιορτάσει χωρίς προβλήματα το φετινό Πάσχα, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να μειώνουμε την προσοχή μας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν επισκεφθούμε το Πάσχα έναν ηλικιωμένο στο χωριό, ο οποίος είναι για καιρό απομονωμένος, θα πρέπει να φοράμε μάσκα και οι δύο πλευρές.

Τέλος, αναφερόμενος στο ερχόμενο φθινόπωρο ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι το εμβόλιο που θα υπάρχει μέχρι τότε και το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει σε ηλικιωμένους και σε άτομα με συννοσηρότητες.

Σχετικά Άρθρα