Σύνδρομο long Covid στα παιδιά – Τι αναφέρουν Γκάγκα – Παπαευαγγέλου

 Σύνδρομο long Covid στα παιδιά – Τι αναφέρουν Γκάγκα – Παπαευαγγέλου

Με δεδομένο ότι, από την αρχή της πανδημίας, έχουν νοσήσει περίπου 700.000 παιδιά από Covid-19, ρωτήθηκαν στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόσο η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εάν υπάρχουν στοιχεία πόσα παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα long-Covid και ποια από αυτά είναι τα πιο συχνά.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Επίσης, ρωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας με ποιο τρόπο συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του συνδρόμου long-Covid. Η έλλειψη καταγραφών και στοιχείων για το συγκεκριμένο θέμα ήταν κάτι που επισημάνθηκε εξαρχής από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

«Για τo long-Covid δεν έχουμε στοιχεία για τα παιδιά από τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε συστηματικά μελετήσει. Σίγουρα, θα χρειαστεί να γίνει», παραδέχτηκε η κα Παπαευαγγέλου. 

«Τα δεδομένα από τη βιβλιογραφία, γενικά, είναι αμφιλεγόμενα. Άλλοι μιλούν για σοβαρές επιπτώσεις, για σοβαρό το long-Covid, όπως βλέπουμε στους ενήλικες, και άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι καλά τεκμηριωμένες οι μελέτες.  Είναι κάτι το οποίο, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα και να έχουμε πιο σαφή αποτελέσματα».

Με το σχόλιο αυτό συμφώνησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία πρόσθεσε:
«Όσον αφορά την παρακολούθηση του long-Covid, οι μελέτες είναι λίγες και δεν είναι όλες προς την ίδια κατεύθυνση.

Η παρακολούθηση των παιδιών γίνεται, ούτως ή άλλως, πάρα πολύ στενά από τους παιδιάτρους και από όλο το σύστημα Υγείας. Άρα, οποιοδήποτε παιδί έχει περάσει νόσο ή έχει προβλήματα σίγουρα υπάρχει παιδίατρος, υπάρχουν τα ειδικά ιατρεία στα μεγάλα νοσοκομεία. Άρα παρακολούθηση υπάρχει».

«Στην Αθήνα, και στα δύο νοσοκομεία Παίδων και στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, έχουμε ιατρείο που παρακολουθούμε παιδιά τα οποία έρχονται για πιθανό σύνδρομο long-Covid», υπογράμμισε, καταλήγοντας η κα Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά Άρθρα