Πούτιν: Το ρωσικό πετρέλαιο θα πληρώνεται σε ρούβλια από την Παρασκευή – Απορρίπτουν το τελεσίγραφο Γαλλία και Γερμανία

 Πούτιν: Το ρωσικό πετρέλαιο θα πληρώνεται σε ρούβλια από την Παρασκευή – Απορρίπτουν το τελεσίγραφο Γαλλία και Γερμανία

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν άλλα αποφασίζει τη μία μέρα και άλλα την επόμενη…

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

“Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που θα παραδοθεί από αύριο”, είπε ο Πούτιν.

“Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με αυτό τον τρόπο, θα το θεωρήσουμε ως αθέμιτη πρακτική εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

Συνελήφθη στο Λας Βέγκας ο Φίλιππος Λιακουνάκος

«Είναι εκβιασμός»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας είπαν ότι απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και ότι οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μη αποδεκτές παραβιάσεις των συμβάσεων, προσθέτοντας πως αυτή η κίνηση αποτελεί «εκβιασμό».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το διάταγμα Πούτιν για τις πληρωμές σε ρούβλια και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων μια παύση της παροχής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είπε πως η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την απαίτηση της Ρωσίας.

Σχετικά Άρθρα