Ερχεται νέα εκτόξευση τιμών

 Ερχεται νέα εκτόξευση τιμών

Προάγγελος νέων αυξήσεων εκτιμάται ότι είναι η εκτόξευση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Ειδικότερα, άλμα 33,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου δείχνει άνοδο της τάξης του 20%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι επίκεινται νέες ανατιμήσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις του προηγούμενου διαστήματος. Την ίδια ώρα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάρτιο θα ξεπεράσει το 8,5, ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 9%.

Ήδη ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει 1 ποσοστιαία μονάδα άνοδο του μέσου πληθωρισμού του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα φτάσει το 4% (3% η προηγούμενη πρόβλεψη της ΤτΕ). Κι αυτή η πρόβλεψη αποτελεί το βασικό σενάριο, καθότι το δυσμενές, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, θα περιγράφει μια ακόμη χειρότερη κατάσταση. Μέχρι στιγμής τα δυσμενέστερα σενάρια που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι εκείνο της Εθνικής Τράπεζας, με πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 8% (εάν παρατεθεί η κρίση μέχρι αρχές του 2023), και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο έκανε λόγο για έως 11%.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα