Ρωσία σε ΕΕ: “Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα, βρείτε ρούβλια”- Βάζει φωτιά ο Πούτιν

 Ρωσία σε ΕΕ: “Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα, βρείτε ρούβλια”- Βάζει φωτιά ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, προειδοποίησε σήμερα την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την πληρωμή του ρωσικού φυσικου αερίου σε ρούβλια. Το ίδιο και το G7. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος κλιμακώνει τη σύγκρουση, δηλώνοντας πως επιδιώκει πληρωμές σε ρούβλια ακόμα και για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ρωσία στην Ευρώπη. Βάζει φωτιά στις σχέσεις του με τη Δύση και με δεδομένο πως η απαίτησή του θα τύχει της άρνησης των Ευρωπαίων, αναρωτιέται κανείς εάν αυτό σημαίνει ακόμα και απαγόρευση εξαγωγών βασικών αγαθών από τη Ρωσία, κάτι που θα προκαλέσει μείζονα επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και εκτίναξη των τιμών, αλλά, από την άλλη θα τινάξει στον αέρα και την ρωσική οικονομία που ήδη υφίσταται τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης λόγω των κυρώσεων.