Ρωσία: Νέο θρίλερ με την πληρωμή ευρωομολόγου σε ρούβλια

 Ρωσία: Νέο θρίλερ με την πληρωμή ευρωομολόγου σε ρούβλια

Νέο θρίλερ με την εξόφληση ευρωομολόγου της προκαλεί η Μόσχα, μετά από αυτό με την πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα μία προσφορά του να αποπληρώσει ευρωομόλογο ύψους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο λήγει στις 4 Απριλίου, σε ρούβλια αντί για δολάρια.

Πρόκειται για μία μορφή αντιποίνων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης, τις οποίες η ίδια χαρακτήρισε «οικονομικό πόλεμο».  

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η πληρωμή σε ρούβλια θα είναι προαιρετική

Δεν είναι ξεκάθαρο, αν οι κάτοχοι του ευρωομολόγου θα υποχρεωθούν να δεχθούν την εξόφλησή του σε ρούβλια στην περίπτωση που δεν αποδεχτούν την προσφορά. Αν πράγματι, συμβεί αυτό, θα παραβιάζονταν οι όροι του ομολόγου και θα έμπαινε ξανά στο τραπέζι θέμα χρεοκοπίας της Ρωσίας, μετά από αυτή πριν από έναν αιώνα.

Για ορισμένους παράγοντες της αγοράς, η κίνηση αυτή του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών μπορεί να είναι σε εθελοντική βάση. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι μία προσφορά και όχι μία τελική απόφαση ότι αυτά τα ομόλογα θα πληρωθούν σε ρούβλια. Ισως, οι ρωσικές Αρχές να θέλουν να καταγράψουν τη βούληση των επενδυτών να αποδεχθούν πληρωμή σε ρούβλια», δήλωσε αναλυτής της Himanshu Porwal.

Ο Tim Ash της BlueBay Asset Management, ο οποίος δεν έχει αγοράσει το συγκεκριμένο ομόλογο, δήλωσε ότι η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουν η ρωσική κεντρική τράπεζα και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών «να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και να σταθεροποιήσουν τις αγορές και το ρούβλι».

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ομολογιούχοι πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματα για πώληση των τίτλων τους στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού από τις 29 Μαρτίου και ώρα 15.00 έως τις 30 Μαρτίου στις 16.00.

Τα ομόλογα θα αγοραστούν στο 100% του ισοδύναμου της ονομαστικής αξίας τους σε ρούβλια. «Νομίζω ότι αυτό γίνεται για να επιτραπεί σε Ρώσους επενδυτές να πληρωθούν», δήλωσε ένας διαχειριστής fund.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν ανέφερε τι θα πράξει αν οι ομολογιούχοι αρνηθούν να δεχτούν την προσφορά του.

Η Ρωσία πλήρωσε τόκους και τρίτου ομολόγου σε δολάρια

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Refinitiv, μεταξύ των κατόχων του ρωσικού ευρωομολόγου περιλαμβάνονται μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η Axa,η  Morgan Stanley Investment Management και η BlackRock.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ρωσία εξυπηρέτησε κανονικά και σήμερα την πληρωμή 102 εκατ. δολαρίων για τόκους άλλου ευρωομολόγου της που λήγει το 2035. Πρόκειται για την τρίτη πληρωμή τόκων μετά την επιβολή των κυρώσεων, μεταξύ άλλων τη δέσμευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας στο εξωτερικό, που έθεσαν εν αμφιβόλω την ικανότητα της να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της.

Ανέκαμψε το ρούβλι

Το ρωσικό νόμισμα είχε κάνει βουτιά μετά την επιβολή των κυρώσεων, χάνοντας έως και το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2022.

Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψε και σήμερα διαπραγματευόταν στα 83 ρούβλια ανά δολάρια, με την υποτίμηση να έχει περιοριστεί στο 10%.

Η επόμενη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Ρωσία είναι στις 31 Μαρτίου, όταν γίνεται ληξιπρόθεσμη οειλή 447 εκατ. δολαρίων, ενώ στις 4 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλει 84 εκατ. δολάρια για τόκους δολαριακού ομολόγου που λήγει το 2042.

Σχετικά Άρθρα