Λίντνερ: Ηχηρό γερμανικό ”όχι” σε έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 Λίντνερ: Ηχηρό γερμανικό ”όχι” σε έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μεμονωμένη ήταν η περίπτωση της πανδημίας ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στους «FT», εξηγώντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να πηγαίνει σε κοινό δανεισμό, όποτε χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις

Tην αντίθεση του στην προοπτική κοινού δανεισμού από την ΕΕ για την άντληση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε σε συνέντευξη του στους «Financial Times» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Όπως εξήγησε δε, είναι πολύ πιο φτηνό για τα κράτη μέλη από μόνα τους (ουσιαστικά δηλαδή για τη Γερμανία) να δανειστούν χρήματα από τις αγορές, δεδομένου του υψηλότερου επιτοκίου με το οποίο θα έπρεπε να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

https://twitter.com/Mij_Europe/status/1586626246217433088

«Το χρηματοοικονομικό πλεονέκτημα που η Κομισιόν και πολλά κράτη μέλη ήλπιζαν πως θα έχουν από την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, σε αντίθεση με την έκδοση χρέους σε εθνική βάση, δεν υπάρχει πια» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός και επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Διαχωρίζει και πάλι τη θέση της η Γερμανία

Η θέση του κυρίου Λίντνερ, αν εκφραστεί με ανάλογο τρόπο στα επίσημα ευρωπαϊκά φόρουμ, αναμφισβήτητα θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο τριβής σε ένα διάστημα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης αισθάνεται πως η Γερμανία δεν συνεισφέρει στην εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, που στην τελική απειλεί συνολικά την οικονομία της Ευρωζώνης με ύφεση.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1586674276274429953

Η δυσφορία δε, που προκάλεσε το μέγα πακέτο βοήθειας των 200 δισ. ευρώ που δρομολόγησε το Βερολίνο, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, επειδή απλά… μπορεί, όπως σχολίασε ξερά ο Όλαφ Σολτς δεν έχει καταλαγιάσει, παρά τις εξηγήσεις που υποτίθεται ότι έδωσε στη σύνοδο κορυφής ο Γερμανός Καγκελάριος. Στην ίδια σύνοδο, ο κ. Σολτς δέχτηκε απρόθυμα να κάνει βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση μιας ανώτατης δυναμικής τιμής στο φυσικό αέριο, αλλά με τόσες προϋποθέσεις και αστερίσκους, που ουσιαστικά λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις τοποθετήσεις της τις προηγούμενες ημέρες στάθηκε στην ανάγκη πανευρωπαϊκών λύσεων, που θα έχουν μάλιστα και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως η δρομολόγηση κοινών ενεργειακών έργων υποδομής. Όμως, ο κ. Λίντνερ έκανε σαφή την άποψη του, επιβεβαιώνοντας πως η όποια σύμπλεξη πέτυχαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσα και από την έκδοση κοινού χρέους, ήταν κυριολεκτικά μια μεμονωμένη, έκτακτη περίπτωση.

«Δεν μπορούμε να θέτουμε την ιδέα για περισσότερο κοινό δανεισμό από την ΕΕ με κάθε δυνατή ευκαιρία, όποτε χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις» ξεκαθάρισε στη συνέντευξη του στους «FT».

Γεράκι και για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Γερμανός υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ακανθώδες ζήτημα της αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται, εξάλλου, μέσα στον ερχόμενο μήνα. Κατά τον κύριο Λίντνερ η αξιοπιστία του προγράμματος απορρέει από το γεγονός πως «οι κανόνες αφορούν όλα τα μέλη, με τον ίδιο τρόπο», επομένως δεν θα ήταν συνετό να υπάρχουν διμερείς διακανονισμοί για την εφαρμογή των κανόνων που θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο.

Ωστόσο, υποστήριξε πως το Βερολίνο θα ήταν δεκτικό στο να αποδεχτεί ένα «πιο αργό μονοπάτι προσαρμογής», ήτοι να δίδεται περισσότερος χρόνος, στις πιο ευάλωτες και υπερχρεωμένες χώρες, αλλά με τρόπο που θα εστιάζει σε μια σταθερή, βήμα-βήμα, μείωση των ελλειμμάτων.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει και έχουμε όλοι την ευθύνη να βεβαιωθούμε πως η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή».

Σχετικά Άρθρα