Γεωργαντάς: Εικονικές ελλείψεις στο ηλιέλαιο – Άσκοπη αποθεματοποίηση

 Γεωργαντάς: Εικονικές ελλείψεις στο ηλιέλαιο – Άσκοπη αποθεματοποίηση

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, παρείχε o Γιώργος Γεωργαντάς.

«Αν και το 30-35% από το μαλακό σιτάρι το παίρνουμε από την Ουκρανία και την Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και ο Καναδάς που μπορούν να καλύψουν το κενό» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ σημείωσε ότι ήδη έμποροι και εισαγωγείς έχουν στραφεί σε αυτές τις αγορές.

Άρθρο Κοτζιά στη “ΜτΚ”: Αποναζιστικοποίηση Ουκρανίας: πρόφαση ή εύρημα;

Διευκρίνισε ότι στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, ενώ στο μαλακό σιτάρι η χώρα μας χρειάζεται μια εισαγωγή περίπου 800-900 χιλιάδων τόνων το χρόνο.

Πάντως την μεγαλύτερη ποσότητα η χώρα μας την προμηθεύεται από την Βουλγαρία.

Εικονική έλλειψη στο ηλιέλαιο

Όσον αφορά στο ηλιέλαιο έκανε λόγο για εικονική έλλειψη, καθώς όπως είπε κάποιοι έκαναν μια άσκοπη αποθεματοποίηση, κυρίως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση κι ενώ υπήρχε μια κανονική προμήθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πήραν μεγάλες ποσότητες, οπότε προληπτικά τα σούπερ μάρκετ έβαλαν έναν περιορισμό, δηλαδή τα 5 λίτρα την ημέρα.

Γι’ αυτό και το ηλιέλαιο είναι ανάμεσα στα προϊόντα που ζητήσαμε να απογραφούν οι ποσότητες, γιατί κανείς δεν μπορεί, αν βρει μια ευκαιρία, να κερδοσκοπήσει, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν νέες εκτάσεις και να καλλιεργηθεί το ηλιοτρόπιο. Όπως είπε, την Δευτέρα θα μεταβεί στον Έβρο γι’ αυτόν τον λόγο.

Σχετικά Άρθρα